KRVODAJALEC

Že stotič daroval kri

Jožeta Paldaufa so presenetili s torto. Krvodajalec je že od 18. leta.
Fotografija: Krvodajalstvo imajo v družini.
Odpri galerijo
Krvodajalstvo imajo v družini.

MURSKA SOBOTA – V prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost Splošne bolnišnice Murska Sobota so sprejeli krvodajalca Jožeta Paldaufa, ki je življenjsko tekočino daroval že stokrat. Zaposlen je prav v Splošni bolnišnici Murska Sobota, tako da se dobro zaveda pomena darovanja krvi. Prvič je dal kri pri 18 letih, ko je bil v vojski v tedanji JLA, vse preostale odvzeme pa so beležili v Splošni bolnišnici Murska Sobota oziroma zdajšnji Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota. Kot je dejal, mu veliko pomeni, da lahko na ta način pomaga ljudem.

Pripravili so krajšo slovesnost.
Pripravili so krajšo slovesnost.
To namerava nadaljevati, dokler bo le lahko (do 65. leta starosti). Tudi njegova žena je darovala kri, sin pa je še danes aktiven krvodajalec. Ob jubilejnem darovanju so ga presenetili s torto, krajše slovesnosti se je udeležil tudi strokovni direktor SB Murska Sobota Daniel Grabar, dr. med.

V soboški enoti za transfuzijsko dejavnost so v času, ko so vse odvzeme opravljali v Splošni bolnišnici Murska Sobota, zabeležili od 4000 do 4500 odvzemov najbolj dragocene tekočine na leto.

»Po reorganizaciji, ko je transfuzijska služba severovzhodne Slovenije reorganizirana pod vodstvom Centra za transfuzijsko medicino Maribor, smo del preusmerili na terene, in to ravno zato, da se približamo krvodajalcem, ki so na obmejnih območjih,« razlaga Danijela Uležić Paučič iz Centra za transfuzijsko medicino Maribor ter dodaja, da s svojim delom in pomočjo darovalcev zagotavljajo zadostno količino potrebne krvi.

Sodelujejo tudi z več zvestimi darovalci.


Oseb, ki so jo darovale sto- in večkrat, so recimo našteli že 68, pri čemer je Poldauf četrti stokratni darovalec z območja murskosoboške bolnišnice. Ob njem v mariborskem centru za transfuzijsko medicino izpostavljajo še pokojnega Mirka Šerugo, Jurija Miloša Borovšaka in Stanislava Denšo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije