SOCIALNA SLUŽBA NE DELA?

Že od aprila je niso umili

Objavljeno 10. november 2019 07.30 | Posodobljeno 10. november 2019 07.43 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Milka Pečnik iz Reštanja se pritožuje nad socialno službo. Ta bi jima zagotovila namestitev v domu, a jo zavračata.

Milka Pečnik je nezadovoljna s socialno službo. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
REŠTANJ PRI SENOVEM – Na naslovu Reštanj 14, ki je znan tako policiji kot socialni službi, je, kot bi se čas ustavil. Nekdaj lepo obdelan vrt ob hiši je preraslo trnje in plevel. Hiško na idilični lokaciji ob asfaltirani cesti z vseh strani zaraščajo trava in grmovje, pred njo se kopičijo navlaka in smeti, po katerih brskajo kokoši. Te dajo slutiti, da v hiši vendarle še diha življenje.
 

Pomaga jima sosed


In res je tako, vendar to življenje ni vredno človeka. Na stari postelji v majhni kuhinji poseda in poležava skoraj nepokretna 93-letna Milka Pečnik. Ob njej na tleh, ob prenosnem stranišču, leži zvesti čuvaj Medo, za mizo ždi 85-letni Josip Ogrić, Jože ali Joža, kot ga kliče Milka. V hiši njenega pokojnega moža živi z njo že dve desetletji, a kot je videti, pri odločanju nima kakšne posebne besede.

image
Josip Ogrić pri malici, s kupom zdravil pred seboj. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Ko smo ju obiskali, je ravno malical, pred seboj pa je imel nekaj škatel močnih antibiotikov. Pljučnico da ima in zdravnica ga je napotila v bolnišnico. Pa Milka menda ni bila za to, saj kdo bo potem zanjo poskrbel, zjutraj spustil kokoši ter jih zvečer zaprl?

Letošnjo pomlad je moral zaradi hude bolezni v bolnišnico, tri mesece je bil tam, in odgovorni so odločili, da ga bodo po odpustu odpeljali naravnost v dom. Sam bi se še nekako strinjal, a Milka naj bi bila proti. Ko je sosed, ki občasno poskrbi zanju in jima priskoči na pomoč, prišel ponj v Brežice, ga niso hoteli spustiti in so počakali, da je prišla socialna. Ta ga ni mogla prepričati, da gre v dom. Odtlej, pravita starčka, se socialna zanju ne briga več.

image
Nekdaj so bili vrt, travnik in vinograd, zdaj hišo obdajajo visoka trava in trnje. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Joža se je tako ves sključen in bolehen vrnil v hiško pod Bohorjem. Nabrkljana in nepospravljena hiša, v kateri stara in bolehna stanovalca nista kos ne kuhariji ne osebni higieni, ni primerno bivališče zanju, ugotavlja socialna služba, ki za oba predlaga domsko oskrbo. »Nikamor ne bom šla od tu živa,« je odločna Milka, ki se najbolje počuti za svojimi zidovi.
 

Trdi, da ima pravico do nege


Ker si sama ne kuhata, no, Joža včasih zvari kakšen čaj, sta za pomoč zaprosila znanko iz deset kilometrov oddaljene vasi. Pravzaprav naj bi jo Milka nagovorila, da ji vsak dan v mesecu, vključno z nedeljami in prazniki, pripelje kosilo. A samo zanjo. Tako Milka vsak dan dobi okusen obrok, za katere vključno s prevozom plača 150 evrov. Joža se je naročil v gostilni Senica na Senovem, a le za dva dni v tednu.

Redno plačuje kosilo, socialni za posamezni prevoz odšteje 1,5 evra. A Milka bi rada, da bi kakšna ženska od socialne, kot poimenuje vse tovrstne pomoči, prišla k njima, vzela njihove sestavine iz skrinje in skuhala kosilo po njenem naročilu in okusu. Pa morda kavico. Predvsem pa, da bi prišel kdo in jo umil, očedil, skratka poskrbel za njeno higieno. A tega človeka ni.

image
Zvesti čuvaj Medo je praviloma v kuhinji. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
»Saj je prihajala pomoč na domu, a odkar sva zavrnila dom, ni nikogar več okrog,« se jezi Milka, nekdanja partizanka, ki ji je včasih kar žal, da je tista krogla, ki jo je med vojno oplazila, ni ubila. »Socialna je jezna tudi zato, ker nisem pri njih naročila hrane, zato me zdaj nočejo umivati,« je nejevoljna. Trdi, da ji je ena od uslužbenk rekla, da tisti, ki jo hrani, naj jo še umiva in da »v hiši preveč smrdi in naj najprej počistijo, potem bom prišla«.

A Milka je prepričana, da ima, ker je nepokretna, pravico do nege. »Aprila so me nazadnje umili, potem pa še enkrat z neko peno, kar vse skupaj ni nič,« zatrjuje in tudi po vonju v hiši se pozna, da tu ni higiena doma.
 

Pospravljanja ne dovoli


»Lahko rečemo, da pri njiju ni mogoče izvajati organizirane oblike pomoči na njunem domu (pomoč na domu – socialno oskrbo). Pogoji za izvajanje te storitve niso izpolnjeni in jih žal tudi ni mogoče vzpostaviti,« na očitke odgovarja Marina Novak Rabzelj, v. d. direktorice Centra za socialno delo Posavje. Dodaja, da je »socialna oskrba na domu namenjena upravičencem, ki imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v svojem bivalnem okolju«.

Ves čas ji dopovedujemo, da bo treba urediti bivalne razmere, potem pa lahko naša oskrbovalka to vzdržuje.

To torej pomeni, da je v hiši prevelik nered in umazanija. »Kaj pa če bi kdo stanovanje očistil, bi bila potem upravičena do nege?« sprašujemo. S CSD odgovarjajo, da »gospa Pečnik ne dovoli, da se ji na njenem domu kar koli pospravi«. »Ves čas ji dopovedujemo, da bo treba urediti bivalne razmere, potem pa lahko naša oskrbovalka to vzdržuje,« odgovarja Novak Rabzeljeva in dodaja, da je Milka določala, kdaj lahko pridejo in kdaj ne, nikoli ni pustila, da bi jo res temeljito umili, ker da je bilo premrzlo ali pa ni bila pri volji. Dodali so, da dnevno kliče in prosi, da bi našli »kakšno žensko«, ki ji bo ves dan kuhala in pospravljala, mogoče celo živela pri njej. Tudi nam je zaupala, da bi z veseljem prepustila domačijo mladi družini, ki bi poskrbela zanjo do smrti. Pred desetletjem je to sicer že storila in postala preužitkarica, a potem s ta mladimi ni našla skupnega jezika, »saj so me hoteli uničiti in ugonobiti«, tako da je bila preužitkarska pogodba na sodišču razveljavljena.

20 let živita skupaj Milka in Josip.

»Gre za starejši, bolehni, materialno in osebnostno 'posebni' osebi, s katerima, predvsem z Milko, je komunikacija težka, dogovori dolgotrajni, oteženi in nikoli končani, svojcev ni, v pomoč pa oba pokličeta nekatere sosede,« pojasnjujejo na CSD. Kljub težavnosti s parom sodelujejo denimo pri vzpostavljanju stika z zdravstveno službo, zagotovitvi spremstva ali prevoza za Jožeta k zdravniku ali na banko.

Po njihovem mnenju bi bila za oba najprimernejša rešitev dom, a Milka nepreklicno prisega na dom v Reštanju 14.
Deli s prijatelji