IZBOR NAJ GASILKA

Že kot otrok se je zapisala gasilstvu

Kandidatka za naj gasilko Romana Marinč je predsednica PGD Dolga vas.
Fotografija: Spominska knjiga in četrta mesta s številnih tekmovanjFOTO: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Spominska knjiga in četrta mesta s številnih tekmovanjFOTO: Milan Glavonjić

DOLGA VAS – Šest ali sedem pomladi so nadobudne Manja, Meri, Slavica, Tončka in Romana štele, ko so začele redno zahajati v kulturni dom ob znameniti lipi, tik ob cesti, ki skozi Dolgo vas pelje v smeri Kočevja oziroma Livolda. In se spogledovale z lučaj oddaljeno, nekoliko večjo in povsem drugačno stavbo, še bolj pa z njenim stolpom s sireno na vrhu, ki je tista leta tulila vsako soboto. »Ogenj bomo gasile tako kot naše babice, mame, tete, sovaščanke,« spomine na leto 1973, ko je tudi njej zašepetal gasilski pozdrav Na pomoč, odstira 52-letna Romana Marinč, od marčevskega občnega zbora predsednica sicer vseh 106 let zelo prepoznavnega PGD Dolga vas.
Društvo potrebuje novo vozilo. FOTO: Milan Glavonjić
Društvo potrebuje novo vozilo. FOTO: Milan Glavonjić

Ducatom priznanj, nagrad, organizacijskih, izobraževalnih, strokovnih in vodstvenih drobtin lahko v portret kandidatke za naj slovensko gasilko, sicer ekonomistko na kočevski enoti zavoda za zaposlovanje, dodamo še prestižno decembrsko odlikovanje prve stopnje, ki ga podeljuje Gasilska zveza Slovenije. »Gasilstvo je danes morda še bolj kot nekoč način življenja naše vasi z okoli 650 duš. Kar 250 jih je združenih pod našim praporjem, z izstopajočim odstotkom otrok in mladine. Medgeneracijsko mrežo pletejo še člani, starejši in podporniki društva, tako moški kot ženske,« je, kakopak, zelo ponosna Romana. Izvirno poslanstvo društva ostaja delo z mladimi, njihova rast in pripadnost stanu. Seveda si najbolj želijo, da bi naposled le dobili novo vozilo za prevoz ekip, pritlični del doma, ki je sicer osrednje vaško prireditveno zbirališče, pa uredili v vadbeni prostor.


Romana, višji gasilski časnik prve organizacijske stopnje, je v teh letih kot operativka (leta 2004 je zaradi razmer skočila med članice A in je od takrat nepogrešljiv člen) spoznala drobovje gasilstva. Dolgoletnih izkušenj ne prenaša le mlajšim, še kako dobro jih zna uporabiti tudi pri reševalnih akcijah na cestah ali gorečih objektih, enako na vajah, ko je treba splezati več deset metrov visoko, tudi na streho.

»To je kilometrina, ki sem jo pridobila v rosnih letih kot članica Atletskega kluba Kočevje. Skok v daljavo in štafeta 4x100 sta bili disciplini, v katerih smo žele uspehe, tudi na državnih prvenstvih v mladinski konkurenci,« pokaže kolajne. In izpit za atletsko in gasilsko sodnico. Bogatih izkušenj v društvu in Gasilski zvezi Kočevje ter predanega dela seveda niso spregledali v domačem društvu; ob soglasni podpori je dobila štiriletni mandat predsednice, zdaj pa je finalistka našega izbora naj gasilke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije