NEPOOBLAŠČENI VPOGLEDI

Zdravniška zbornica: Sistem eZdravje kliče po zlorabi

Objavljeno 12. marec 2019 14.33 | Posodobljeno 12. marec 2019 15.06 | Piše: T. V., STA

Čebašek Travnikova predlaga uvedbo enotnega sistema.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenke Čebašek Travnik. FOTO: Tomi Lombar, Delo
LJUBLJANA – Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik je v odzivu na informacijo o nepooblaščenih vpogledih v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc opozorila, da sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral. Na to je opozarjala že zadnja ministra, a ni bilo ustreznega odziva.

Po poročanju portala Siol je namreč več deset oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana, tudi zdravnikov, decembra 2017 nepooblaščeno vpogledalo v zdravstveno kartoteko tedanje ministrice za zdravje Kolar Celarčeve po njenem prihodu na urgenco, kar je razkril izredni nadzor v UKC.

image
Zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice Milojke Kolar Celarc je videlo več nepooblaščenih oseb. FOTO: Jure Eržen, Delo
Da sistem eZdravje ne deluje, kot bi moral, je po besedah predsednice Čebašek Travnikove ocenil tudi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Marjan Sušelj, ki je na eni izmed javnih tribun pred časom predlagal, da naredijo evalvacijo sistema in ugotovijo, kaj je narobe.

Fakin: Nimam podpore v koaliciji

Težava po njenem mnenju je, da je v sistem vključenih veliko IT-podjetij, ki delujejo in poslujejo vsaka po svoje. Na pomanjkljivosti eZdravja je, kot je dejala, opozarjala že javno, na sestankih pa tudi zadnja ministra Kolar Celarčevo in Sama Fakina, a njeni predlogi, da bi uvedli enoten sistem, ki bi pokrival vse zdravstvene ustanove in izvajalce zdravstvenih storitev, niso bili deležni posluha. »Odgovorni so zatrjevali, da je vse v redu in da vse deluje. Ko sem ministru Fakinu omenila, da bi to lahko bilo med njegovimi prioritetami, je rekel, da za to nima podpore v koaliciji,« je dejala.

Po njenih besedah je sistem tak, da kliče po zlorabi, sreča je le, da zagotavlja tudi sledljivost vpogledov. Taki nepooblaščeni dostopi po njenem mnenju sicer niso samo neetični, pač pa tudi kaznivi. S tovrstnimi primeri so se po njenih besedah na zdravniški zbornici že srečevali, izrečene so bile že tudi kazni. Primera, da bi kdo na ta način zlorabil podatke za politične potrebe, pa v njenem mandatu niso obravnavali, je dodala.

Bodo uvedli postopke?

Na vprašanje, ali bodo v zbornici proti osebam, ki so nepooblaščeno dostopale do podatkov nekdanje ministrice, uvedli kakšen postopek, je Čebašek Travnikova odgovorila, da ga bodo, a le, če bodo dobili prijavo. Zbornica namreč seznama oseb, ki so vpogledovale, nima in ga tudi ne more zahtevati. »Ker nisem stranka v postopku, namreč ne morem iti v UKC in zahtevati seznama. S tem bi presegla pooblastila,« je dejala. Ocenjuje sicer, da so bili nedovoljeni vpogledi opravljeni, ker je posameznike zanimalo, ali je ministrica pri obravnavi na urgenci preskočila čakalno vrsto.
Deli s prijatelji