ŽALOSTNO

Zdravnik o delu s pacienti na oddelkih za covid: To so grozni pogovori. Zdaj ga ni več

Krivulja okužb se nikakor ne obrne v pravo smer.
Fotografija: Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Boj s koronavirusom v UKC Ljubljana. FOTO: Matej Povše, UKC Ljubljana

Že nekaj tednov spremljamo ples številk novih primerov okužbe na platoju. Ukrepi so eksponentno naraščanje okužb sicer ustavili, a krivulja se nikakor noče obrniti navzdol. Podobno je s številkami pacientov s covid 19, ki potrebujejo bolnišnično pomoč. Na covid oddelkih se že nekaj časa zdravi med 1200 do 1300 pacientov, intenzivno pomoč jih potrebuje okoli 200. Zdravstveni delavci so na robu zmogljivosti, posebej se jih dotaknejo številne smrti. November je bil katastrofalen, decembra se trend z okoli 50 smrti zaradi covid 19 na dan nadaljuje.
 
Preberite tudi:

Slovenija zavita v črno



Nekateri zdravniki svoje izkušnje z delom na covid oddelkih delijo na družbenih omrežjih. »V manj kot 24 urah je na našem covid oddelku, enem od štirih navadnih v bolnišnici, umrlo 5 oseb. Pet. In vedno bolj vidimo grozne posledice bolezni pri sicer mladih, ki bodo ostali invalidi. Potem pa pridem iz dežurstva in spet odurne cifre. Besen in žalosten sem,« je zapisal eden izmed njih, potem ko so bile včerajšnje številke velik šok, saj je bil delež pozitivnih testov skoraj 34-odstoten. Pristojni so to sicer pojasnjevali s tem, da gre to delno verjetno na račun t. i. hitrih testov, ki jih opravljajo v zdravstvenih ustanovah in DSO-jih. Če je hitri test namreč pozitiven, to osebo nato testirajo še s PCR testi, ki so nato tudi največkrat pozitivni, to pa zvišuje ne le število dnevno opravljenih testiranj, ampak tudi delež pozitivnih.
 
Preberite tudi:

Kacin pojasnil visok delež pozitivnih in razkril novo žarišče okužb (VIDEO)



Zapisu svojega zdravniškega kolega pa se je na twitterju kmalu pridružil še en zdravnik. »Jaz tudi: besen in žalosten. Enemu od teh sem pred dnevi moral povedati, da se utegne slabo končati in da bi bilo pametno "urediti" zadeve, just in case. Veste kaj? To so grozni pogovori. Zdaj ga ni več. Dajte si frdamane maske gor,« je pozval Slovence, naj spoštujemo osnovne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Zdravnik iz UKC Ljubljana pa je opozoril, da so imeli »preveč sprejemov v UKC Ljubljana danes. Ravnokar sprejeli bolnika še iz Celja, ker nimajo prostora. Današnji primer naglega slabšanja stanja pri drugem pacientu srednjih let, pa nas je ponovno opozoril, da covid 19 ni navadna gripa.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije