KDO JE PREDPISOVAL MORFIJ?

Zdravnici Simone Weiss sodijo brez javnosti

Objavljeno 05. december 2018 07.10 | Posodobljeno 05. december 2018 07.10 | Piše: Gordana Stojiljković

Medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak toži Sanelo Banović. Sodnica je javnost, ki je prvo prišla podpret, izključila.

Simona Weiss je bila resnično kraljica ljudskih src.
LJUBLJANA – Če bi kraljica ljudskih src, kot so oboževalci imenovali pokojno Simono Weiss, še živela, bi jo zagotovo prizadelo zdajšnje dogajanje. Devetnajstega decembra bodo namreč minila natančno tri leta od njene smrti, na sodiščih pa se posredno v zvezi z njo vodita dva postopka.

image
Medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak se zaradi zdravničinih besed čuti razžaljeno. FOTO: osebni arhiv

V obeh kot glavna akterka nastopa medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak, ki je na kliničnem oddelku za gastroenterologijo skrbela za Weissovo. Spoprijateljili sta se, pevka naj bi jo prosila za osebno nego v prostem času, v kar je Vrbnjakova tudi privolila in to počela brezplačno. Po smrti priljubljene pevke naj bi se začele težave, zaradi domnevnega trpinčenja na delovnem mestu pa je medicinska sestra zoper bolnišnico in glavno medicinsko sestro Jelko Kotar vložila tožbo na delovno sodišče v Ljubljani.

Pritiski naj bi bili vse hujši, saj naj bi jo tudi drugi sodelavci socialno izločili, ji očitali, da jih je zaradi Weissove izdala, se ji posmehovali, naj se gre zaradi takega odnosa s pacientko zdravit, ena od zdravnic naj bi jo porogljivo celo primerjala z Ivanom Radanom – mimogrede, ta je nepravnomočno oproščen – ter ji prišepnila, naj gre zaradi svojega odnosa do znane pacientke na zdravljenje. Trpinčenje na delovnem mestu naj bi se nadaljevalo vse do sredine leta 2016, ko naj bi Vrbnjakova zaradi tega hudo zbolela in morala na bolniški dopust. Zdaj od bolnišnice in Kotarjeve pričakuje 65.000 evrov odškodnine.

V drugem primeru pa je Pražnikar Vrbnjakova zoper zdravnico Sanelo Banović, ki je znana po svojih motivacijskih govorih, vložila zasebno tožbo zaradi kaznivega dejanja obrekovanja.
 

Kdo je predpisal morfij?


Banovićeva naj bi Vrbnjakovi očitala, da je v noči na 2. november 2015, ko sploh naj ne bi bila v službi, Weissovi brez njene privolitve in vedenja dežurne sestre samoiniciativno spremenila terapijo in ji aplicirala protibolečinsko zdravilo. Naslednje jutro naj bi jo zato opozorila na neprimerno početje, saj sprememba terapije ni v pristojnosti medicinskih sester, zato jo je prijavila vodstvu klinike. Da izjava Banovićeve v zvezi z apliciranjem morfija ni resnična, naj bi po mnenju Vrbnjakove dokazoval ravno dopis Ane O. Kotarjevi, v katerem je zapisala, da je bolnici Weissovi morfij v noči na 2. november 2015 dvakrat predpisala zdravnica Banovićeva.

image
Zdravnica Sanela Banović se na okrajnem sodišču zagovarja zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi.

Vrbnjakova, ki naj bi na svoje oči videla, kako ji ga aplicira prav Ana O., pa odločno zavrača, da bi bila ona tista, ki naj bi ji prišla povedat, da pacientka prosi za morfij. V tistem času naj bi bila namreč Weissova še na zdravljenju s kemoterapijo, med katero se bolnikom morfija absolutno naj ne bi smelo predpisovati, saj lahko nastanejo zapleti. Weissova naj bi imela težave z dihanjem ter splošnim počutjem. Prav Banovićeva naj bi bila po trditvah Vrbnjakove tista, ki naj bi jo predstojnik Borut Štabuc opozoril, da je bilo njeno ravnanje nepravilno in škodljivo.
 

Varovanje osebnih podatkov


Zdravnica se je torej v postopku znašla, ker naj bi medicinsko sestro lažno obremenila nečesa, kar naj bi storila sama: malomarnega zdravljenja z aplikacijo morfija pacientki, ki je bila na kemoterapiji. Včeraj se je na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljevalo sojenje v tej zadevi, predvideno je bilo zaslišanje petih prič, med drugim tudi Jelke Kotar in Boruta Štabuca.

image
Simona Weiss je bila resnično kraljica ljudskih src.

A je sodnico Tadejo Borinc Zebič presenetilo preveliko zanimanje laične javnosti, ki je prišla podpret medicinsko sestro. V majhni dvorani tako ni bilo dovolj prostora za vse navzoče, zato nas je napotila iz dvorane, se vrnila čez približno pol ure in sprejela sklep, da javnost s sojenja izključi.

Med navzočimi je završalo, padale so besede o krivosodju, o sodbi v imenu ljudstva brez ljudstva, a dejstvo je, da je sodnica imela podlago za izključitev javnosti, in sicer varovanje osebnih podatkov – kar zdravstveni podatki o pokojni pevki nedvomno so.

3 leta mineva od smrti priljubljene pevke Simone Weiss.

Nenavadno je, da je podporo medicinski sestri izrazila tudi družina, pri kateri naj bi zdravnica Banovićeva še vedno živela v najemu. 
Deli s prijatelji