POOSTREN NADZOR

Zdaj gre zares, policisti so zaostrili stavko

Zaostrene stavkovne aktivnosti so začeli že zjutraj.
Fotografija: Policijska vozila. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Policijska vozila. FOTO: Policija

OBREŽJE – Policisti z današnjim dnem zaostrujejo svoje stavkovne aktivnosti, in sicer tako, da na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledujejo tovorna vozila. Na obeh straneh državne meje že nastaja daljša kolona tovornih vozil, je danes povedal policijski sindikalist Radivoj Uroševič. Od petka, ko sta Policijski sindikat Slovenije (PSS) ter Sindikat policistov Slovenije (SPS) napovedala zaostritev stavke, niso prejeli niti vabila niti konkretnega vladnega besedila oz. protipredloga na svoje stavkovne zahteve, je na današnji novinarski konferenci na mejnem prehodu Obrežje pojasnil Uroševič, ki vodi PSS. Stavko tako nadaljujejo in bodo podobno nadaljevali tudi drugje in pri drugih oblikah policijskega dela.

Zaostrene sindikalne aktivnosti na Obrežju in Gruškovju so začeli ob 8. uri in jih bodo nadaljevali, vse dokler bo stavkajoča straža menila, da s tem ne obremenjujejo preveč stavkajočih policistov in drugih državljanov, ki prestopajo državno mejo.

Odziv pričakujejo še ta teden

Uroševič meni, da pri pogajanjih z vladno pogajalsko skupino do zdaj niso dosegli še ničesar. Uspelo jim je le raztolmačiti svoje stavkovne zahteve vladni pogajalski skupini. Ob tem je pripomnil, da »te sicer razumejo vsi, razen očitno vladne pogajalske skupine«, ki še vedno ne najde konkretnih rešitev in odgovorov na zahteve policistov. V policijskih sindikatih odziv z vladne strani pričakujejo še ta teden.

Generalni sekretar SPS Sebastjan Korošec je glede danes uvedenih stavkovnih ukrepov pojasnil, da policisti na meji temeljiteje in počasneje kot običajno pregledujejo tovorna vozila. Na vprašanje, kako bi lahko stopnjevali pritisk, pa je pojasnil, da je nabor ukrepov velik in da je možno vse. Vladi s to zaostritvijo sporočajo, naj se usede z njimi in »neha saditi rožice«. Korošec je ob tem poudaril, da si policisti želijo, da bi zadeve čim prej rešili in da se stavka konča.

Ne gredo se več slepih miši

Kot so v izjavi za javnost zapisali po četrtkovi odločitvi stavkovnega odbora policijskih sindikatov, so pogajanja z vladno pogajalsko skupino zastala. Vladi sporočajo, da se ne bodo več igrali slepih miši ter da imajo dovolj arogance in praznih besed. 

Stavka vseh slovenskih policistov se je začela 1. oktobra. Policijska sindikata med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah. Obenem zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije