DISKRIMINACIJA?

Zavarovanje za avto vas bo stalo več, če ne živite v »pravem« kraju

Če bivate na enem koncu Slovenije, boste za zavarovanje pri isti zavarovalnici plačali manj kot tisti na drugem koncu države.
Fotografija: Slovencev je nekaj več kot dva milijona, registriranih avtomobilov pa prek milijon. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Slovencev je nekaj več kot dva milijona, registriranih avtomobilov pa prek milijon. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Več kot milijon osebnih vozil je po podatkih statističnega urada registriranih v Sloveniji, za vsako izmed njih pa je potrebno zavarovanje.


Avtomobilska zavarovanja ponujajo številne slovenske zavarovalnice, znesek na letni ravni je seveda odvisen od velikosti vozila, moči motorja, starosti in še mnogih drugih dejavnikov. Tudi od tega, kje ima lastnik prijavljeno stalno prebivališče. Gre za t. i. regijsko segmentacijo, ki določa popuste. Ta pa je, sodeč po naših poizvedovanjih, ohlapno določena in povsem brez nadzora. Je lahko celo diskriminatorna?
 
V Zavarovalnici Adriatic ter Generali so potrdili, da pri avtomobilskih zavarovanjih uporabljajo regijsko segmentacijo, medtem ko v Zavarovalnici Triglav poudarjajo, da ugodnosti ne pogojujejo s krajem bivanja oziroma regijo. V skupini Zavarovalnica Sava »krajevnih ugodnosti« niso ne potrdili ne zanikali.
 

Poslovna skrivnost: nihče ne ve, koliko je popusta


Neuradno smo izvedeli, da je zaradi »pravega« kraja bivanja moč dobiti popust med 2,5 odstotka do 12 odstotkov zavarovanja na letni ravni, kar lahko znese tudi do 100 evrov.
 
Zavarovalnice ne razkrivajo, kateri kraji sodijo v »kritične« na lestvici zavarovanja za avte, da se zato plača veliko več, kot pa, če živite v »pravih« krajih po mnenju zavarovalnic, kjer vam bodo dodelili večji popust. Kot poudarjajo, gre za poslovno skrivnost.
 

Viri blizu zavarovalnic so potrdili, da je tovrstna praksa običajna že več let. Segmentacija pa naj bi bila narejena na trgu glede na verjetnost prometne nesreče, so nam še povedali viri. Ob izpisu računa, kjer so vse mogoče specifikacije, pa znesek popusta na osnovi regijske segmentacije za avtomobilsko zavarovanje naj ne bi bil napisan.

​Ta naj bi bila v sistemu pripravljena in se upošteva samodejno, ko agent vpiše stalno prebivališče. Strogo varovana skrivnost je, kdo so tisti nesrečneži, ki pri avtomobilskem zavarovanju zaradi kraja bivanja dobijo najmanj popusta.
 

Ohlapno določanje?


Popuste pri zavarovalnicah po prepričanju enega izmed naših virov lahko agenti v določeni meri tako in tako ohlapno določajo, saj ima vsak nekaj manevrskega prostora za svoje najboljše stranke. 

Torej sploh ne veste, koliko vas bo vsako leto stalo zavarovanje avtomobila ... Morda vas naslednjič čaka pozitivno ali pa negativno presenečenje, če spremenite stalno prebivališče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije