NEGATIVNO MNENJE

Zaušnica slabi banki: poglejte, kako so delali z našim denarjem

Računsko sodišče je ocenilo, da je slaba banka poslovala neučinkovito in negospodarno.
Fotografija: Pri DUTB se je že na samem začetku delovanja nakopičilo spornih poslov. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Pri DUTB se je že na samem začetku delovanja nakopičilo spornih poslov. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Poslovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v letih 2014 in 2015 je bilo neučinkovito in negospodarno​​, je v poročilu, ki ga je objavilo danes, zapisalo​ ​Računsko sodišče RS. Takrat sta slabo banko vodila Lars Nyberg in Torbjörn Mansson.

Negativno mnenje je slaba banka prislužila s tem, ker ​je med drugimi izvajala izplačila zaposlenim na neustreznih podlagah, kar je vplivalo na višje stroške poslovanja. Koliko več, računsko sodišče skriva – znesek v poročilu so počrnili. V poročilu omenjajo, da je še pred sprejemom letnega poročila na skupščini in kljub nedoseganju načrtovanih kazalnikov poslovanja DUTB zaposlenim izplačal poslovno uspešnost za leto 2014. V letu 2015 je DUTB več zaposlenim izplačal dodatek za lojalnost. Po že sprejeti odločitvi o njegovi dodelitvi je v decembru 2015 slaba banka uredila možnost plačila tega dodatka s spremembo internega akta, v katerem ni določila kriterijev za izbor zaposlenih in njegove višine.



DUTB je v letih 2014 in 2015 pri naročanju storitev zunanjih izvajalcev kršil določbe ZJN-2 v skupni vrednosti 881.884 evrov. V letu 2014 je z več izvajalci sklenil pogodbo po začetku izvajanja del, v letu 2015 z več izvajalci ni sklenil pogodbe in pogodb ni vedno sklenil z najugodnejšimi ponudniki.

V letu 2014 ni zagotovil preglednosti postopkov prenosa tveganih terjatev. To je storil šele leta 2015, piše računsko sodišče, ko je bil prenos tveganih postavk z vseh bank že zaključen.

DUTB je tako oškodoval državljane, saj je od »bank v letih 2014 in 2015 iz prenosa izvzel tvegane postavke oziroma je od bank prevzel za 130,4 milijona evrov (po prenosnih cenah) manj premoženja, kot bi ga moral na podlagi sklepov vlade in odločitve Evropske komisije (1.698,90 milijona evrov)«.



Negospodarno je slaba banka ravnala tudi v primeru, ko je z NLB, NKBM in Abanko sklenila pogodbe o upravljanju premoženja, s čimer je v letu 2014 nase prevzela stroške upravljanja prevzetega premoženja, ki bi jih morale nositi banke, v skupni vrednosti 1,1 milijona evrov.

Na povezavi preberite revizijsko poročilo o pravilnosti in smotrnosti delovanja DUTB.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije