Zaradi zaprtih odlagališč svinjali v naravi (FOTO)

Preštevilni niso hranili odpadkov do 15. aprila, ko so se odprle zbiralnice. 
Fotografija: Odpadna okna na območju Jarškega proda FOTO: JOŽE HORVAT
Odpri galerijo
Odpadna okna na območju Jarškega proda FOTO: JOŽE HORVAT

V Ljubljani so vsako leto doslej v vseh 17 četrtnih skupnostih med 22. marcem in 22. aprilom organizirali številne skupinske spomladanske čistilne akcije. Te letos zaradi koronavirusa v tej in drugih slovenskih občinah potekajo v precej manjšem obsegu oziroma brez običajnega druženja. Žal pa lokalni nemarneži, kot je razvidno iz nekaj individualnih akcij na širšem črnuškem območju, kljub temu še naprej svinjajo naravo.

Med epidemijo prenavljali stanovanja

Mestni svetnik in predsednik odbora za varstvo okolja Jože Horvat je povedal, da je Mestna občina Ljubljana formalno sicer dala vedeti, da skupinskih zborov pred akcijami in druženja udeležencev po njih ne sme biti, a to najbolj zagretih ljubiteljev čiste narave ni ustavilo. Na Črnuškem so namreč izpeljali več t. i. individualnih akcij. Vsakomur so zagotovili vreče in rokavice, ki so jih kupili v ta namen, nakar so udeleženci vsak zase ali v primerni oddaljenosti drug od drugega na območjih ob Savi in drugod nabrali ogromno odpadkov. Tiste, ki so jih lahko spravili v vreče, so zložili ob posameznih avtobusnih postajališčih, Snaga pa jih je brezplačno odpeljala v zbiralnico odpadkov na Barje. Žal so naleteli na številne kosovne in gradbene odpadke, kar po Horvatovem prepričanju kaže na to, da so izolacijo mnogi izkoristili za prenovo svojih stanovanj in čiščenje kleti.

Da je večina tovrstnih odpadkov končala v naravi in ne na Barju, je najbrž tudi posledica dejstva, da so zbiralnice odpadkov tako v Ljubljani kot v primestju odprli šele 15. aprila. Precej ljudi je prvi dan odprtja potrpežljivo čakalo več ur, da so jih lahko odložili na odlagališču Barje, kljub temu pa ni bilo malo tistih, ki odpadkov niso hoteli hraniti skoraj en mesec, temveč so jih odvrgli v neposredni bližini v naravo.

Horvat nam je povedal, da bodo ne glede na epidemijo poskušali organizirati še več manjših čistilnih akcij, saj je zaradi prepovedi prehajanja Ljubljančanov v druge občine naval na parke, igrišča, sprehajališča in poti ob Savi ali v mestne gozdove neverjetno porasel. Preteklo soboto je denimo videl na stotine sprehajalcev in kolesarjev ob Savi in na gozdnih poteh vzdolž širšega vodovarstvenega območja Jarški prod.

Novi prometni znaki

Ker je na Jarškem produ vodarna za oskrbo velikega dela Ljubljančanov s pitno vodo, so na pobudo ČS Črnuče nedavno postavili pet opozorilnih tabel, ki prepovedujejo promet vseh motornih vozil razen tistih, ki jih pri delu v svojih gozdovih ali na kmetijskih površinah (travniki, njive) uporabljajo njihovi lastniki. Sogovornik je povedal, da so si za prepoved prometa na tem območju prizadevali vrsto let, zdaj pa jih je mestna oblast končno uslišala. Novi prometni znaki tako policiji in mestnim redarjem služijo kot pravna osnova za pregon preštevilnih onesnaževalcev, ki v neposredni bližini vodnega zajetja odlagajo gradbeni material, ponoči kurijo v plastiko ovite bakrene žice in kable ali v gozdu puščajo razne kosovne ter celo nevarne odpadke. Ker v preteklih tednih ni bilo malo kršiteljev, ki so nalašč ali pomotoma spregledali nov znak, se je Horvat že sestal s policijo in mestnimi redarji ter se dogovoril, kako in kdaj bodo izvajali nadzor. Sprehajalcev in kolesarjev, ki bodo spoštovali predpise in zapovedi, povezane s koronavirusom, ne bodo preganjali, bodo pa močno zaostrili nadzor nad motoristi in posebno motokrosisti, ki so si v gozdičkih ob Savi na črno na zasebni, mestni ali celo državni zemlji uredili steze za motokros. Še posebno pozorni bodo na tiste avtomobiliste, voznike kombijev in tovornjakov, ki tam sploh ne bi smeli biti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije