KDO IMA PRAV?

Zaradi te besede so zavrnili Zmaga Jelinčiča Plemenitega

Predsednik državnega zbora Dejan Židan, trdi poslanec SNS, je sprejel tako odločitev.
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Poslanci zastavljajo različna vprašanja. Včasih so enostavna, spet drugič zagonetna, nekatera pa so celo zavrnjena. Zadnje je doletelo poslanca in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

V poslanskem vprašanju poslanec govori o »šiptarizaciji Velenja« in izkoriščanju sistema, v povezavi s tem pa je postavil tudi več vprašanj. A ta do naslovnika niso prišla, saj jih je ustavil predsednik državnega zbora Dejan Židan. »Kot razlog navaja, da se beseda Šiptar uporablja v pogovornem in ne v knjižnem jeziku. Še ena oblika onemogočanja slovenskega jezika člana SD, kar kaže na to, da jim v njihovi stranki primanjkuje patriotizma,« pojasnjuje Jelinčič. Vztraja, da je Šiptar drugo ime za Albanca in da ne gre za slabšalni izraz.


Omenjeni poslanec je to besedo uporabil tudi na zasedanju enega od odborov, zaradi njene uporabe pa ga je takrat prekinil poslanec SD in predsedujoči odboru Matjaž Nemec. Dejal mu je, da na tak način ne more govoriti in naj uporablja človeku dostojen način. Jelinčič je vztrajal pri svojem in pojasnil: »Albanske narodnosti ljudje, ki niso državljani Albanije, so Šiptarji, drugače pa so Albanci. Lepo prosim. Podučite se o statusu določenih ljudi.« Nemec mu je odvrnil, da so lahko do vseh spoštljivi.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije