Zaradi Hrvata Thompsona zaropotal minister Počivalšek

»Odprava prepovedi koncerta pevca Thompsona je žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost, in kršitev tega, kar piše v naši ustavi,« je jasen minister.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Ministrstvo za notranje zadeve je odpravilo odločitev o prepovedi koncerta razvpitega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona. Na to so se odzvali mnogi. Kot smo vajeni v močno polarizirani Sloveniji, eni pravijo, da je to hudo narobe, drugi odločitev podpirajo. Oglasil se je tudi minister aktualne vlade, sicer pristojen za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek.

»Odprava prepovedi koncerta pevca Thompsona je žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost in kršitev tega, kar piše v naši ustavi. Njen 63. člen namreč jasno pove, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti in nestrpnosti. Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel,« je zapisal. Dodal je, da je pevec v številnih evropskih državah nezaželen ali prepovedan: »Nezaželen kot javna osebnost, ki glasbene odre izkorišča za širjenje spornih in zavrženih idej. Prav bi bilo, da v znak spoštovanja do ljudi in dejanj, ki so Slovenijo ubranili podjarmljenja, tako ostane tudi pri nas.« Izpostavlja, da je eno pluralnost stališč, eno svoboda izražanja, »a ko govorimo o zavrženih poskusih rehabilitacije izdajskih dejanj in poveličevanju junaštev iz obdobja 2. svetovne vojne, ki to niso, je dolžnost države, da postavi jasno ločnico med tem, kar želimo biti in tem, kar zavračamo«.

»V primeru Thompsonovega koncerta je Slovenija že dvakrat jasno in pravilno izrazila svojo zavezanost vrednotam, ki so gradniki naše državnosti. Tako naj tudi ostane,« je še dodal.

Oglasil se je tudi nekdanji premier, zdaj pa poslanec, Marjan Šarec: »Prepoved Thompsonovega koncerta, ki jo je izvedla Ksenija Klampfer kot načelnica UE Maribor, je bilo državotvorno dejanje. Danes pa vlada rehabilitira ustaštvo, saj je odprava te odločbe pljunek v obraz vsem, ki so trpeli in krvaveli tudi zaradi kolaboracije.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije