DRŽAVA JIM JE OBRNILA HRBET

Žalostno razkritje: Mirjam za nego 12 ostarelih dobi le minimalca

Oskrbovalka v domu starejših občanov ima 27 let delovne dobe.
Fotografija: Oskrbovalka Mirjam Leskovar. FOTO: Tarča, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Oskrbovalka Mirjam Leskovar. FOTO: Tarča, posnetek zaslona

LJUBLJANA – V zadnji oddaji Tarča so se spraševali, ali Slovenija postaja država revnih upokojencev, ali je sistem na robu kolapsa in kakšne so rešitve. Pri tem so med drugim predstavili zgodbo oskrbovalke v domu starejših občanov Vič - Rudnik Mirjam Leskovar, ki je dejala, da je delo težko, saj ena negovalka skrbi za 12 do 15 ljudi.

Kot so povedali v Tarči, so domovi za ostarele nadomestili negovalne bolnišnice in tja odhajajo bolniki v svojem zadnjem obdobju življenja. Bolničarke, negovalke in strežnice imajo zato dnevno opravka z večinoma najhujšimi primeri, za katere potrebujejo lastno fizično moč.


Zaposleni izmučeni in utrujeni


Leskovarjeva je potrdila, da delajo z ljudmi, ki imajo težko socialno zdravstveno oskrbo. »Vsak posameznik ima svojo zgodbo, ima svoj negovalni problem.« Oskrbovalke delajo v treh izmenah, 365 dni v letu, pri tem pa imajo obveznosti kot so osebna nega, hranjenje, premikanje, posedanje ... Skupaj 12 oskrbovancev na dan.

Njena plača za 27 let delovne dobe znaša 857 evrov bruto, zato ne čudi dejstvo, da ljudi, ki bi si želeli delati v tem poklicu, ni.

»Šele po 20. delovnem dnevu smo prosti. Vodilni sicer poskušajo uskladiti urnik, a če ni ljudi, jih ni,« je z nekoliko razumevanja do vodilnih dejala Leskovarjeva.

V domu naj bi uvedli plačljive storitve zaradi pomanjkanja kadra in hkrati izdali obvestilo, da bodo starejši čez vikende ostali v posteljah.

Ni čudnega, da imajo v domovih za ostarele občutek, da jim je država obrnila hrbet. Občutek pozabljenosti pa imajo zagotovo tudi obubožani upokojenci, saj jih je z nedostojno pokojnino kar četrtina pod pragom revščine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije