USPEŠNA

Zakoncema Jelinčič se lahko smeji

Objavljeno 10. januar 2019 09.51 | Posodobljeno 13. januar 2019 10.19 | Piše: I. R.

Monika Jelinčič uspešna na vrhovnem sodišču. Davkarija ji je pobrala 281 tisočakov, zdaj jih bo verjetno dobila nazaj.

Monika Zupanc Jelinčič in Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: Matej Družnik, Delo
LJUBLJANA – Moniki Zupanc Jelinčič, ženi poslanca SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitija, je uspelo na vrhovnem sodišču izpodbiti odločitev upravnega sodišča in finančne uprave (Furs), ki ji je pred leti naložilo plačilo 281.000 evrov davka. Zupanc Jeličinčeva se je znašla pod drobnogledom dacarjev po nakupu zemljišča v Semedeli pred dobrimi sedmimi leti, ker je davčni organ ocenil, da razpolaga s premoženjem, večjim od prijavljenih dohodkov. Upravno sodišče bo moralo po razveljavitvi sodbe o utemeljenosti odmere posebnega davka odločiti ponovno.

Potem ko je Zupanc Jelinčičeva avgusta 2011 na dražbi, ki jo je organizirala koprska občina, kupila zemljišče tik ob hitri cesti med Koprom in Izolo v izmeri 2200 kvadratnih metrov in zanjo odštela 627.000 evrov, se je zanjo začel zanimati Furs. Ker je ta v nadzoru, ki je zajel obdobje od 2008. do konca 2011., ugotovil, da je poslančeva žena, zaposlena na Mestni občini Ljubljana, premoženje povečala za 640.166 evrov ter da je razpolagala s sredstvi za zasebno porabo v višini 40 tisočakov, kar je skupaj krepko čez njene obdavčene neto dohodke v tistem obdobju, ji je odmeril 281 tisočakov v skladu z 68. členom zakona o davčnem postopku (odmera davka v posebnih primerih), češ da ni dokazala izvora denarja.

Denar ji je podaril mož

Zupanc Jeličinčeva se je neuspešno pritožila na ministrstvo za finance, nato pa sprožila upravni spor, a je upravno sodišče njen tožbeni zahtevek zavrnilo in pritrdilo dacarjem. Ni ji verjelo, da ji je 152.000 evrov, ki jih je na svoj transakcijski račun položila avgusta 2011, mesec zatem pa še 515.000 evrov, podaril mož, večina moževega denarja, ki ga je nato nakazala kot kupnino za nepremičnino, pa izhaja iz prodaje starin in zbirk, o čemer je Jelinčič za prejem 498.000 evrov predložil potrdilo kupca. Za nakup nepremičnine je porabila tudi 40.000 evrov, ki jih je dvignila s svojega bančnega računa, potem ko je denar prejela od komisijske prodaje numizmatične zbirke, ki ji jo je prav tako odstopil mož, znani zbiratelj starin in numizmatik.

281 tisoč evrov davka sta plačala zakonca Jelinčič.

Sodišče je Zupanc Jelinčičevi verjelo, da ji je gotovino izročil mož, ni pa jih prepričala, da je šlo za celotno prihranjen znesek od prodaje antikvitet, češ da je v tistem časovnem obdobju Jelinčič starinske predmete tudi kupoval, ne le prodajal.

Nemogoče dokazati

Zdaj pa so vrhovni sodniki na pritožbo pooblaščenca Zupanc Jelinčičeve odvetnika Petra Fašuna ugotovili, da je bila odločitev upravnega sodišča napačna. Upravno sodišče je s tem, ko je od Zupanc Jelinčičeve zahtevalo, da za upravičenje nižje davčne osnove dokaže izvor moževega denarja oziroma da dokaže, da je Zmago Jelinčič Plemeniti ob izročitvi denarja razpolagal z zadostnim zneskom gotovine, pred njo postavilo breme nemogočega dokaza, kar je z vidika učinkovitega sodnega varstva nedopustno.

Gre namreč za darovalčevo premoženje in s tem za podatke, ki jih Zupanc Jelinčičeva ni dolžna poznati ne glede na to, da sta z darovalcem zakonca, menijo vrhovni sodniki. V konkretnem primeru Furs ni dokazal, da Jelinčič ženi ni dal svojega denarja, zgolj dvom, da bi to lahko storil, pa še ne pomeni, da je država to dejstvo tudi dokazala.


Vrhovno sodišče je na pritožbo odvetnika Zupanc Jelinčičeve Petra Fašuna razveljavilo sodbo upravnega sodišča in zadevo vrnilo upravnim sodnikom v novo odločanje. Če bo upravno sodišče v ponovljenem postopku odločilo v korist Zupanc Jelinčičeve – glede na napotke vrhovnega sodišča bo težko odločilo drugače –, ji bo morala država vrniti denar (zakonca Jelinčič sta odmerjeni davek v višini 281.000 evrov plačala v začetku 2015.), povrhu pa ji pripadajo še zakonite zamudne obresti. Teh se je že doslej po naših izračunih nabralo za več kot 90 tisočakov, kar je več, kot bi dobila na banki.
Deli s prijatelji