TRADICIJA

Zaklopotalo je in grozdne jagode so varne

Objavljeno 15. avgust 2018 19.58 | Posodobljeno 15. avgust 2018 19.58 | Piše: Oste Bakal

Mozirski prijatelji Danila Steyerja so postavili klopotec na Plitvičkem Vrhu.

Mozirjani so tradicionalno obiskali Steyerjeve. FOTO: Oste Bakal
Nekaj dni pred Marijinim vnebovzetjem (ko ljudje običajno postavljajo klopotce) je bilo znova veselo v Steyerjevih vinogradih na Plitvičkem Vrhu pri Gornji Radgoni in v vinski kleti v Plitvici. Vinogradnika Danila Steyerja so namreč spet obiskali prijatelji iz Mozirja in okolice, dogodka pa so se udeležili tudi ljubitelji vina iz Belgije in Nizozemske.

Tradicionalno postavljanje klopotcev v vinogradih Slovenskih in Haloških goric negujejo vsi današnji vinogradniki, kajpak tudi v Vinogradništvu Steyer vina in Hiši dišečega traminca. Pri Steyerju ga vsako leto postavijo na Plitvičkem Vrhu, kjer imajo kakšnih 16 hektarjev velik vinograd, ob njem je velik ampelografski vrt, na katerem je zasajenih več kot 250 sort vinske trte z vsega sveta.

image
Če ne bo zadnji hip kakega neprijetnega presenečenja z neba, bo letina odlična, napoveduje Steyer. FOTO: Oste Bakal

Postavitev klopotca je pri njih že več kot desetletje pravi praznik, izvedbo pa prevzamejo člani Planinskega in Turističnega društva Mozirje. Kar precej Mozirjanov pride k Steyerju in letos so s seboj že tretjič pripeljali goste iz Nizozemske in Belgije, ki letujejo v Kampu Menina pri Mozirju. Prišlo jih je več kot 40, v šali pa nam je eden od njih povedal, da je obisk vinograda za njih posebno doživetje že zato, ker bi v njihovih krajih klopotec res glasno klopotal, vetra imajo namreč na pretek, toda kaj, ko nimajo vinogradov.

Udeležence postavitve klopotca je pozdravil gostitelj Danilo Steyer, v imenu Mozirjanov pa Steyerjev poslovni partner Dani Grudnik, ki se je zahvalil vinogradnikovi družini, da jih vsako leto povabi na to prijetno prireditev.

Trgali bodo že 20. avgusta
Klopotec naj bi odganjal ptiče od zrelih grozdnih jagod. Te letos zorijo še prav posebno hitro, v Steyerjevem vinogradu pa dozorevajo v velikih količinah, tudi oni so namreč imeli srečo, da letos vsaj do zdaj ni bilo orkanskih neurij ali večje suše, nekoliko jim je ponagajala le pomladna pozeba. Letina bo odlična, tako kažejo prve analize. Sladke jagode avtohtone radgonske ranine bodo, pravi gospodar Danilo, trgali že 20. avgusta.

Za njegovo postavitev na drog oziroma štango sta kot vsako leto poskrbela Jože Steyer, ki je s traktorjem dvignil klopotec v višino, in Anton Holcapfel, ki ga je namestil nanj. Ker je ravno v tem času pihal rahel veter, se je klopotec takoj zavrtel in pozdravil navzoče z melodijo. Zvokom so kajpak nazdravili z vinom, ki ga pridelujejo Steyerjevi.

image
Mozirjani, Belgijci in Nizozemci v Steyerjevem vinogradu. FOTO: Oste Bakal

V Hiši traminca v Plitvici je Danilo Steyer predstavil novo pridobitev podjetja, in sicer vinsko klet s prostori, ki so namenjeni turistični dejavnosti družine. »Vina, ki jih pridelamo, negujemo v svojih klimatiziranih kleteh. Postavljanje klopotca je torej v naši hiši, ki jo imenujemo Hiša dišečega traminca, tradicija. Tradicija je tudi, da ga postavljajo naši prijatelji iz Mozirja,« je dejal Steyer. V novi kleti, Vinskem centru, so pripravili srečanje s pogostitvijo in degustacijo njihovih vin, nad katerimi so bili kajpak navdušeni tudi Nizozemci in Belgijci.

image
Že opravlja svojo nalogo in odganja ptiče. FOTO: Oste Bakal
Deli s prijatelji