Zahtevajo višješolsko izobrazbo in številna znanja, plača pa komaj nad minimalcem

»Plačni razred delovnega mesta je določen v skladu z zakonskimi predpisi, ki urejajo sistem plač javnega sektorja.«
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Brezposelnost je v mesecih, ko je Slovenijo in svet prizadel novi koronavirus, precej narasla. A kljub temu se najdejo priložnosti. Nekatere so bolj, druge manj privlačne. Kam spada primer, ki ga bomo opisali, presodite sami.

SNG Drama, ki mimogrede v teh dneh spet odpira svoja vrata, je pred dnevi javnost obvestila o prostem delovnem mestu. V svoje vrste vabi referenta – asistenta za odnose z javnostjo in trženje (moškega ali žensko). Pogoji, da se jim pridružite, so (citiramo iz razpisa):

– višješolska izobrazba,
– poznavanje ustreznih računalniških programov in spletnih orodij,
– izbrani kandidat na dan sklenitve pogodbe o zaposlitvi ne sme biti starejši od 29 let in v trenutku vključitve v projekt ne sme imeti sklenjene pogodbe o zaposlitvi (brezposelna oseba) oziroma biti samozaposlen,
– kandidati naj pošljejo poleg življenjepisa in motivacijskega pismo tudi 'port folio' dosedanjih izdelkov oblikovanja in pisanja.

Izredno zanimivi sta druga in četrta alineja, saj je razumeti, da ne iščejo popolnega začetnika. Ta bo sicer, kakor je razbrati iz opisa del in nalog, oblikoval promocijski material za tisk in splet z orodji Illustrator, Indesign, Photoshop, Premiere in Lightroom, fotografiral dogodke, kreativno pisal in urejal besedila, urejal spletne strani in pošiljal e-novice, vsebinsko in oblikovno upravljal družbene medije, od delavca pa pričakujejo tudi organizacijske in koordinacijske veščine za pomoč pri organiziranju in promoviranju novinarskih konferenc, premier, koncertov ter drugih eksternih in internih dogodkov ter natančnost za administrativne naloge, naj pa tudi premore občutek za estetiko in ročne spretnosti pri skrbi za zunanje vitrine, uokvirjanje fotografij, okraševanje ... Seveda ga lahko doletijo tudi druga dela in naloge po navodilu nadrejenega. Naj še dodamo, da gre za službo za polni delovni čas, ki je neenakomerno razporejen. Pomembno je tudi vedeti, da se pogodba sklepa za določen čas od 1. 7. 2020 do 31. 1. 2021 in z osebo, staro do 29 let. »Zaposlitev je financirana iz sredstev Evropskega socialnega sklada (ESS) – projekt »Podpora novim kariernim perspektivam – Pomladimo Dramo« v obdobjih 2018 -  2021,« še navajajo v razpisu.

Plača, da te kap ...

Koliko menite, da si na mesec zasluži oseba, ki obvlada vse to, kar smo zgoraj navedli? Če pogledamo po plačni lestvici v javnem sektorju, je omenjeno delovno mesto uvrščeno v 23. plačilni razred. To znese 1044 evrov bruto ali stotak bruto več kot minimalna plača (940,58 evra). Zakaj tako, smo preverili pri SNG Drama Ljubljana, ki je objavila razpis, odprt do 10. junija. »Plačni razred delovnega mesta je določen v skladu z zakonskimi predpisi, ki urejajo sistem plač javnega sektorja. Omenjeni 23. plačilni razred  (1.043,68 evra bruto, kar ne vključuje stroškov dela in zakonsko predpisanih dodatkov) za to delovno mesto sledi evropskim sredstvom, ki smo jih uspeli pridobiti za to zaposlitev,« v odgovoru piše Jernej Pristov, ki je vodja službe za odnose z javnostjo in mednarodno sodelovanje pri SNG Drama. Lani so povprečnemu zaposlenemu izplačali dobrih 2000 evrov na mesec, kar vključuje zakonsko določene dodatke na delovno dobo zaposlenih (povprečna delovna doba zaposlenih v Drami znaša 21,84 leta) in vse druge dodatke, določene s predpisi, ki urejajo sistem plač javnega sektorja.

Karierni razvoj

Sicer pa so v odgovoru pojasnili še to: »SNG Drama Ljubljana se spopada s staranjem kolektiva zaposlenih – konec leta 2019 je bila povprečna starost zaposlenih 46,65 leta, povprečna delovna doba zaposlenih pa 21,84 leta. Zato se trudimo vzgojiti nove, kakovostne kadre, za katere pa moramo sredstva črpati iz različnih evropskih (kohezijskih) sredstev, saj proračunskih sredstev za nujne nove zaposlitve Drama v trenutnih razmerah žal nima.

Razpis SNG Drama Ljubljana za delovno mesto referenta oziroma asistenta v službah za odnose z javnostmi in trženje je namenjen iskalcem zaposlitve, starim do 29 let in s pridobljeno prvo bolonjsko stopnje izobrazbe. Zaposlitev za določen čas od 1. 7. 2020 do 31. 1. 2021 je financirana iz sredstev Evropskega socialnega sklada (ESS) za projekt »Podpora novim kariernim perspektivam – Pomladimo Dramo« v obdobjih 2018 - 2021. Prvenstveni cilj omenjene zaposlitvene je karirerni razvoj na razpisu izbrane osebe z omogočanjem raznovrstnih in zanimivih prvih delovnih izkušenj v edinstvenem gledališkem kolektivu in tudi izpopolnjevanje že obstoječih kompetenc na razpisanih delovnih področjih. V primeru uspešnega vključevanja v delovni proces obstaja po izteku razpisanega obdobja tudi možnost dolgoročnejšega sodelovanja, za kar pa je predpogoj najmanj prva bolonjska izobrazbena stopnja.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije