NOVA AFERA V SLOVENSKIH VRTCIH

Zadrogiran je pazil na malčke v vrtcu

Objavljeno 16. maj 2019 07.06 | Posodobljeno 16. maj 2019 07.14 | Piše: Lovro Kastelic

V novomeškem vrtcu Pikapolonica zaposleni pod vplivom mamil. Ukrepali so takoj in odstranili delavca, pred starše pa ni stopil nihče.

Vrtec Pikapolonica v romskem naselju Žabjak-Brezje. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Vse od srhljivke v ljubljanskem vrtcu Kengurujčki, kjer so z malčki ravnali kot z živino ali še slabše, se pojavljajo nove in nove afere v naših vrtcih.

Tako nas je včeraj poklical eden od staršev, ki imajo svojega otroka v novomeškem vrtcu Pedenjped, natančneje v enoti Pikapolonica. Vrtec je v središču romskega naselja Žabjak-Brezje in kot tak, je zapisano tudi na njihovi spletni strani, »potrpežljivo sprejema romske otroke in jih pripravlja na samostojno, pošteno pot v civilni družbi«. Požrtvovalno in nesebično razdajanje svojega časa ter energije za socializacijo in dobro počutje romskih otrok pa seveda od delavcev tega vrtca terja ogromno potrpljenja in še toliko več znanja. Izvedeli smo, da ob raznoraznih pritiskih določeni vzgojitelji, ki osebnostno niso dovolj trdni, preprosto ne zdržijo.

Kokain in trava

Očeta enega od otrok tovrstne težave zaposlenih v vrtcu seveda v tistem niso prav nič zanimale: »Prepričan sem, da si vsi starši, ki imamo svoje otroke v tem vrtcu, zaslužimo izvedeti resnico!« Zgodilo se je namreč že pred mesecem in pol, ko so zaposlenega med delovnim časom odpeljali na strokovni test, ta pa je pokazal, da je malčke varoval in vzgajal pod vplivom mamil. Test je menda potrdil, da si je delavec pred tem privoščil kokain ter vsaj par dimov trave. Ogorčenega in zaskrbljenega očeta je še posebno zmotilo, »da poskušajo v vrtcu to prikriti«. Povedal je še, da gre za zaposlenega, ki svojega vzgojiteljskega dela ne opravlja zgolj v romskem naselju, temveč tudi po drugih enotah novomeškega vrtca Pedenjped.
image
Starši otrok so zaskrbljeni in ogorčeni.

Poklicali smo ravnateljico Meto Potočnik, in ta je potrdila, da se je to res zgodilo in da je ukrepala takoj, ko jo je o omamljenem sodelavcu obvestila vodja enote Anja Medle. Disciplinski postopek je stekel, smo izvedeli, vzgojitelja so odstranili iz delovnega procesa. Ali bo tudi ob službo? Potočnikova nam je povedala, da postopek še ni končan, da gredo stvari v pravo smer ter da so zadevo predali tudi svojemu odvetniku. »Ampak to je bilo že pred mesecem in pol, to ni nič novega, nič tako kritičnega,« je poskušala zadevi, ki najbrž ne bi smela priti v javnost, vendarle nekoliko zmanjšati težo. »Prav nič nismo prikrivali,« je še dodala. »Pred starše pa vse doslej še nisem stopila, ker postopek še ni končan, ker se stvari še rešujejo,« je sklenila.

Delo poteka normalno

Glede na to, da je šlo za usposobljenega in večkrat preverjenega sodelavca, nas je vseeno zanimalo, kako se je lahko zgodila tako groba kršitev, zaradi katere je starše otrok upravičeno strah. Ravnateljica vrtca Pedenjped Meta Potočnik je opozorila, da vse le ni tako preprosto: »Enota je v romskem naselju, kjer imajo naši odrasli stik tako z njihovimi odraslimi kot tudi njihovimi mladimi, v tem naselju pa se dogaja marsikaj. Vsa ta leta, odkar imamo ta vrtec, so se tu in tam že našli nekateri sodelavci, ki so bili labilni in prihajali v takšne in drugačne stike s prebivalstvom. V takšnem vrtcu, kot je ta, pa moraš delovati resnično strokovno, prisotnih je namreč veliko najrazličnejših pritiskov ...«

Torej lahko sklepamo: zaposleni v vrtcu je prišel v stik z romskim prebivalstvom, kljub izjemno odgovornemu poklicu in ukvarjanju z najmlajšimi pa je v nekem trenutku preprosto pod pritiskom vzel drogo in šel tako omamljen pred otroke.
Kakor koli, ravnateljica kljub vsemu pomirja: »Delo v enoti Pikapolonica poteka normalno, starši pa so lahko povsem mirni.« No, vrtec dogodka ni prijavil na policijo, a se po naših informacijah tam lahko kmalu nadejajo obiska organov reda in miru. 
Prav nič nismo prikrivali, pred starše še nisem stopila, ker postopek še ni končan.
Deli s prijatelji