KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Potrebujete zobozdravnika? Tako bo po novem

Zobozdravniki bodo zmogli obravnavati sedem, mogoče osem pacientov v ordinacijskem času. Pred epidemijo je bila ta številka od 2- do 2,5-krat večja.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Novosti v povezavi z novo koronavirusno boleznijo covid-19 sta javnosti na zdaj že tradicionalni vsakodnevni novinarski konferenci predstavljala vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović.


Zadnji podatki o novem koronavirusu v Sloveniji

11.55 O razmerah v šolstvu je za Infodrom na RTV Slovenija spregovorila tudi ministrica, pristojna za šolstvo, Simona Kustec. Med drugim je namignila, da bi se v šolske klopi utegnili kmalu vrniti čisto vsi

11.42 Za danes pozno popoldne je sklicana vlada, Kacin napoveduje več vsebinskih in odmevnih informacij.

11.34 Varstvo zaradi višje sile še ostaja? Odgovore moramo dobiti do konca tedna, sicer o aktiviranju šol, vrtcev ni mogoče odpreti, pojasnjuje Kacin. Izpostavlja še reševanje vprašanja prevoza otrok v šole in iz njih.

11.31 Ali vlada razmišlja o administrativnem preklicu epidemije s 15. majem? Vlada o tem ne razmišlja, tudi strokovna skupina pod vodstvom Bojane Beović ne, je jasen Kacin.

11.28 Kdo sme na Hrvaško in kako? Danes že lahko potujejo relativno brez motenj poslovni potniki, ki imajo vabilo na poslovni sestanek, imetniki nepremičnin in plovil, kolikor razume, tudi počitniških prikolic. Ampak dejstvo je, da ob vrnitvi morajo v karanteno. Iščejo se bolj prožne rešitve, odvisne pa bodo predvsem od epidemiološke situacije v obeh državah, pojasnjuje Kacin.

11.27 V roku nekaj dni ali ur pričakujemo dogovor o nadaljnjem sproščanju turističnih kapacitet v Sloveniji. Kako bo na Hrvaškem, ne vemo, je povedal Kacin

Zobozdravstvo v času koronavirusa

11.17 Ordinacijski čas je omejen na 6,5 ure. Pred epidemijo je bilo okoli 15, tudi do 20 pacientov, danes pa jih ne moremo predvideti več kot sedem, mogoče osem zaradi vseh previdnostnih ukrepov, da zagotovimo varno okolje, pravi Pavlović.   

11.14 Kako do zobozdravnika? V ordinacijskem času bo težko obravnavati več kot sedem pacientov, opozarja Pavlović. Vse prosi, da kontaktirajo zobozdravnika po e-pošti ali telefonsko, pacienti bodo odgovarjali tudi na covid-19 vprašalnik.

11.13 Nekateri zdravstveni domovi (zobozdravstvo) vrata odpirajo že ta teden, nekateri pa naslednji. Zakaj tako? Ker so nekateri še v nedeljo opravljali nujne zdravstvene storitve, izpostavlja Pavlović.

11.08 Noben (zobo)zdravstveni delavec ali sodelavec ni bil okužen, je povedal Krunoslav Pavlović.

Manj od 40 okuženih v bolnišnici

11.01 Prvič je manj kot 40 bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v bolnišnicah, je dobro novico sporočilo Jelko Kacin.

10.52 Včeraj je bilo opravljenih 1147 testov na prisotnost koronavirusa sars-cov-2, dve osebi sta bili pozitivni (od prvega primera je bila prisotnost virusa potrjena 1.463-krat). Število umrlih se je povečalo za eno osebo, in sicer na 103.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije