Začel se je spomladanski rok mature

Začeli so z izpitom iz angleščine.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Na srednjih šolah in v drugih izobraževalnih organizacijah se danes s pisnim izpitom iz angleščine začenja izpitni rok spomladanske splošne in poklicne mature. Maturo bo letos prvič opravljalo 15.567 dijakov. Na splošno se je prijavilo 6.078 kandidatov, na poklicno pa 9.489, sporoča Državni izpitni center.

Letos se je k spomladanskemu izpitnemu roku splošne mature prvič prijavilo 6.078 dijakov (lani 6.343) s 84 šol, ki bodo maturo opravljali iz 35 različnih predmetov.

Matura se bo v ponedeljek nadaljevala z esejem iz materinščine – slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine, ki bi ga sicer morali maturanti po prvotnem načrtu pisati 5. maja. Na isti dan se bodo po odmoru lotili še druge pisne pole, kot je bilo predvideno že pred epidemijo covida 19.

Pisni izpit iz matematike bo 6. junija, iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa bodo potekali od 2. do 17. junija.

Ustne izpite bodo na vseh šolah v skladu z maturitetnim koledarjem izvedli od 15. do 23. junija.

Z uspehom na splošni maturi bodo dijake seznanili na šolah 13. julija. Na isti dan si bodo od 7. ure lahko ogledali svoje dosežke pri posameznih predmetih s šifro tudi na spletu.

Letos so zaradi epidemije prvič pospešili vzpostavitev elektronskega vpogleda v izpitne pole, tako da maturantom na vpogled ne bo več treba v Ljubljano. Vpogled v pole bo od 13. do 15. julija, do 16. julija pa bo mogoče ugovarjati na izračun ocene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije