Za Valentina voščite v Slovenskih novicah

Vaša ljubezenska sporočila bomo objavili v petkovem časopisu. V naši akciji smo preverili ponudbo in kako praznujejo znani.
Fotografija: Eno najlepših in tradicionalnih daril za valentinovo je zanesljivo lectovo srce! FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Eno najlepših in tradicionalnih daril za valentinovo je zanesljivo lectovo srce! FOTO: Špela Ankele

Bilo je lani za valentinovo, ko je slovenski turist na vzhodu Tajske zabredel v silne težave, potem ko je zaradi nesrečne ljubezni poškodoval osem volilnih plakatov. Na večerji je nameraval zaprositi za roko svoje tajsko dekle, a ni prišla na zmenek. Zaljubljeni Slovenec se je od žalosti napil in se znesel nad volilnimi plakati. Aretirali so ga. Pozneje se je lokalnemu kandidatu Chalongu Maralerti opravičil. Chalong je v duhu valentinovega opravičilo sprejel.


Vidite, valentinovo je praznik najglobljih čustev. Je praznik zaljubljencev, a tudi trgovin. Pri nas je bil to praznik, ki je pomenil veliko hrepenenje naših prednikov po pomladi. V Beli krajini še danes pravijo, da je valentinovo prvi spomladanski dan. V Središču ob Dravi so ga slavili tako, da na njegov god niso delali. Mnogo jih gre na ta dan na goro sv. Valentina (Sabotin). Okoliški otroci od botrov in sorodnikov v dar dobijo kolače, za odrasle spečejo na stotine štrukljev. Zato je za valentinovo v Šmavru pravi štrukljev praznik.


Ker se po našem izročilu na valentinovo začne prebujati narava in se ptiči ženijo, je po svoje prav čudno, da smo tako lep praznik za dolgo izbrisali iz spomina. Toda tradicija ima debelo kožo. Takoj po osamosvojitvi so se v naših medijih že na veliko spraševali: »Bo valentinovo tudi pri nas praznik zaljubljencev?«
 

Slovenski moški vse bliže povprečju


Prve so se zganile cvetličarne in Zlatarna Celje. Takratne ljubljanske cvetličarne so za plašne in gruleče golobčke pripravile prve Valentinove šopke. »Cen ne bomo nič navijali. Vsakdanje bodo. Rdeči srčki so samo dodatek k šopku, da se ve, za kaj gre,« je dejala cvetličarka.


Pridružile so se tudi veleblagovnice. V Blagovnici Bežigrad so tiste dni ponujali Valentinovo ponudbo: »V teh dneh lahko kupujete kolesa na tri obroke, brez pologa, brez obresti. Po izredno nizkih cenah vas v pritličju čakajo tudi nogavice Polzela. Z 20-odstotnim popustom bodo na voljo še zavese, brisače, odeje, posteljno perilo …« V Delu so zapisali: »Ljubezen je vsekakor močnejše in tudi učinkovitejše orožje kot vojna, cvet in poljub pa sta uspešnejša kot vsi vohuni z različnih vetrov skupaj. Zato pozdravljen, Valentin!«


S tem so se Valentinu tudi pri nas na stežaj odprla vsa vrata (trgovin). Zavestno smo sedli na potrošniški brzovlak in pripomogli, da se na ta dan po vsem svetu proda vsako leto več kot 36 milijonov škatel s čokoladnimi bomboni v obliki srčkov, da gre skoraj milijardo evrov in pol za rože, še več, 4,3 milijarde, za nakit, samo milijardo manj za Valentinove večerje.


Podjetje Durex je razkrilo, da v času valentinovega prodaja kondomov naraste za 30 odstotkov glede na povprečno prodajo, v tem času pa se kot za med prodajajo tudi testi za ugotavljanje nosečnosti. Še nedolgo tega so moški za sladkarije, voščilnice, nakit, rože in romantične zmenke zapravili nekaj nad 100 evrov, bili naj bi celo dvakrat bolj potratni kot ženske. Nekatere raziskave kažejo, da se tej globalni cifri nezadržno približujejo tudi slovenski moški. Še pred par leti je veljalo, da so za Valentinovo darilo namenili ne več kot 20 evrov.
 

Medvedek iz penastih vrtnic


Tudi naši trgovci v zadnjem času opažajo 30-odstotno rast prodaje v dneh okoli valentinovega. Pa naj gre za cvetličarne, zlatarne, parfumerije, čokoladnice ali trgovine z erotičnimi pripomočki. Romana Kralj iz Gardenie sporoča, da se v teh dneh sicer še vedno najbolje prodaja cvetje v rdeči barvi, vrtnice in tulipani, vse več pa tudi v drugih, bolj ženstvenih barvah, roza, bela, krem … »V naših cvetličarnah v času valentinovega prodamo od 3500 do 4500 stebel vrtnic, pri nas so izključno nizozemskega in ekvadorskega izvora, zaznavamo pa tudi vse več povpraševanja po drugih vrstah cvetja, kot so tulipani, gerbere, ranunkule, orhideje.«

Jure Cekuta iz Zlatarne Celje pravi, da se za valentinovo najbolj kupujejo modne ure in nakit, na družabnih omrežjih pa vsak dan delijo namige za brezplačno razvajanje.


Tisti nekoliko bolj liberalni po darilo pogosto skočijo kar v trgovino z erotičnimi pripomočki. Matevž Andročec iz Venera Shopa pravi, da najde pri njih Valentinova darila predvsem srednja generacija (med 28. in 40. letom starosti). Ni najceneje, je pa zato paru zagotovljena daljša in boljša intimna izkušnja. V tem času gre najbolje prodaja žgečkljivih oblačil, ženskih stimulatorjev, stimulacijskih krem za večje in dolgotrajnejše poželenje.

S svojo najdražjo ali najdražjim se v teh dneh zapeljite tudi k Lectarju v Radovljico. »Za valentinovo smo naredili posebno akcijo, pri kateri želimo, da se ljudje sami spomnijo svojega verza, ga napišejo na listek, vržejo v boben v naši lectarski delavnici ter počakajo na valentinovo žrebanje. Zmagovalni verz bo prejel nagrado, in sicer pravo lectovo srce z njihovim verzom, ki bo ostal potem tudi v naši redni prodaji!« je sporočila Mojca Geč iz gostilne Lectar, znani po nemara najlepšem valentinovem darilu – lectovem srcu.


Če ste pivoljubec, vaju bodo v ptujski Gostilni Muršič za valentinovo (ob hrani) razvajali s pivom domače haloške pivovarne. Povsem drugače bo v novomeški Hiši Fink, kjer so pethodni meni in okuse, prepletene z afrodiziakom, poimenovali kar Opojna ljubezen. In kaj vas čaka? Hrustljava ostriga, tatar avokada, karpačo brancina, istrski tartuf, prepeličji jajček, kaviar postrvi, telečji hrbet, čokoladni sufle in sladoled pečenega mandlja.


Če ste radi v naravi, se podajta na enega od številnih Valentinovih pohodov, ki jih organizirajo po vsej Slovenije. Lahko pa jo s pomočjo spletne cvetličarne Nina & Valentin osrečite s 120 evrov vrednim medvedkom iz penastih vrtnic ali srčkasto škatlo vrtnic za 179 evrov.
 

V postelji z Romeom in Julijo


Če ste si želeli valentinovo preživeti v Veroni in prespati v originalni Julijini postelji, ste žal prepozni. Do 2. februarja ste morali namreč napisati pismo Juliji, v njem razložiti, zakaj si želite veronske dogodivščine. Zmagovito pismo bo nekoga osrečilo s prenočitvijo v sobi, kjer sta se dobivala Romeo in Julija, deležen bi bil tudi čudovitega cvetličnega aranžmaja in vrhunske večerje! Dekoracijo bodo pripravili najboljši veronski cvetličarji, večerjo pa bo skuhal sloviti italijanski chef Giancarlo Perbellini.


Iz statističnega podatka, da se število zakonskih zvez pri nas od leta 2004 nenehno povečuje (za 1000), ter da se je povprečna starost ženina in neveste odtlej prav tako krepko zvišala (za štiri leta), lahko izluščimo, da je trdnejših in premožnejših zvez vse več. Pa je tudi ljubezni? Naj valentinovo ne bo še naprej del tiste obsežne kampanje, katere poglavitni cilj je izogniti se nevarnosti, da bi si morali besedi – ljubim te – izreči iz oči v oči. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije