POTRATA DENARJA

Za medicinske tehtnice 460 evrov, dobre bi bile tiste za 20!

Objavljeno 12. december 2018 20.22 | Posodobljeno 12. december 2018 20.22 | Piše: Tina Horvat
Zdravniki morajo še vedno uporabljati predrage vage namesto navadnih. Nekateri zato kupijo nemedicinske in jih skrivajo v ambulanti.
V ambulantah ne smejo uporabljati navadnih tehtnic in jih morajo skrivati pred inšpektorji. FOTO: guliver/Getty Images
LJUBLJANA – Pred natanko dvema letoma smo razkrivali eno od bolj čudaških in precej dragih anomalij našega zdravstvenega sistema. Bilo je ravno v času zdravniške stavke, novembra 2016, ko smo od zdravnice v enem od zdravstvenih domov v Sloveniji izvedeli, s kakšnimi neživljenjskimi, nesmiselnimi in za državo zelo dragimi predpisi se morajo zdravniki ukvarjati. »To so Butale in ne medicina. Medicinske tehtnice so zelo drage, zato jih nima vsaka ambulanta. Da ni treba izgubljati časa, ki ga že tako primanjkuje, in pacientom hoditi med pregledom v skupne prostore, si nekateri moji kolegi kupijo navadno tehtnico, takšno za 20 evrov, in jo imajo skrito v svoji ambulanti. Če jih dobi inšpekcija, rečejo, da ne gre za tehtnico, ampak za indikator telesne teže. Nekateri se tako izmažejo, vsem nam skupaj pa se to zdi prav butasto. Zdravniki se počutimo kot talci birokracije in precej neumno, da se moramo iti takšne skrivalnice,« nam je sogovornica ogorčeno opisala predpis, ki v zdravstvu nalaga zgolj uporabo medicinskih tehtnic, čeprav bi v večini primerov zadostovale že čisto navadne, kakršne uporabljamo doma.

3 milijone evrov je bila pred dvema letoma nabavna cena tehtnic v Sloveniji.

Nespametna poraba denarja

Razlika v natančnosti v obojih je morda kakšen gramček, v ceni pa astronomska! Vse, kar ima oznako, da je medicinsko, je namreč na prodaj po mnogo višjih cenah, tako so navadne tehtnice za 15–20 evrov lahko tudi do 40-krat cenejše od medicinskih za 750 evrov. To neverjetno razliko seveda plačujemo mi vsi, z našimi prispevki za zdravstvo. S preprostim izračunom smo ugotovili, da nabavna vrednost medicinskih tehtnic samo v zdravstvenih domovih po Sloveniji znaša slabe tri milijone (2,951.200 evrov), če bi uporabljali navadne tehtnice, pa bi bila 73.470 evrov. Tako bi prihranili slabe tri milijone, namesto tega se jih meče skozi okno.

image
Strokovni direktor ZD Maribor Danilo Maurič je prepričan, da gre za prestrog predpis. FOTO: arhiv Dela
Da gre za popolnoma neživljenjski in škodljiv predpis, ki bi ga bilo nujno treba spremeniti, so nam takrat potrdili mnogi zdravstveni delavci, od medicinskih sester do direktorjev zdravstvenih domov Maribor, Tržič in Nova Gorica. A ko smo po dveh letih preverili, ali so se predpisi morda kaj spremenili, smo ugotovili, da prav nič.
Strokovni direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor prim. Danilo Maurič, ki nam je že prejšnjič razložil, da je zakon o meroslovju absolutno prestrogo naravnan in da bi ga bilo treba spremeniti: »Prav nič se ni spremenilo, še vedno veljajo isti predpisi o obvezni uporabi medicinskih tehtnic. Moje osebno mnenje je, da so te v patronaži in pri tehtanju dojenčkov zagotovo nujne, v večini drugih primerov, kjer ne gre za grame, pa bi lahko uporabljali nemedicinske tehtnice. Privarčevani denar bi v zdravstvu lahko veliko bolj pametno porabili.« O skrivanju tehtnic pod mizami v ambulantah ne ve nič oziroma je prepričan, da se v ZD Maribor uporabljajo le medicinske, torej predpisane, saj so se že navadili na redne obiske inšpektorjev.

image
Uporaba medicinske tehtnice je smiselna le pri novorojenčkih, kjer je potrebna natančnost na gram. FOTO: arhiv Slovenskih novic

Ali draga tehtnica ali nobena

Zakaj tako strogi predpisi, če niso uporabni, in zakaj morajo vsi uporabljati tako drago medicinsko opremo, povprašamo na odgovorni urad za meroslovje (ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo). Inšpektorica Mojca Požar pojasni, da gredo predpisane tehtnice skozi obsežne postopke ugotavljanja skladnosti s predpisi in že v izhodišču zagotavljajo predpisano stabilno ter točno meritev. »Ta se nato redno preverja na dve leti. Navadne tehtnice te kontrole nimajo, zato njihovemu merilnemu rezultatu ne moremo zaupati in je zgolj informativne narave. Posledično so te tehtnice veliko cenejše. Zdravstveno osebje se lahko odloča med dvema možnostma: ali pacientu zagotavlja kakovostno meritev z overjeno tehtnico ali pa tehtnice sploh ne uporablja, če strokovno presodi, da točen podatek o masi pacienta ni pomemben.«

V uradu za meroslovje so prepričani, da le medicinska tehtnica lahko opravi natančno meritev.

Razloži tudi, da so sistematičen in obsežen meroslovni nadzor v zdravstvu začeli leta 2005, v manjšem obsegu pa ga izvajajo vsako leto in ugotavljajo kršitve pri približno eni petini. »Glavnino neustreznih tehtnic ugotovimo pri prvič nadzorovanih zavezancih, praviloma manjših zasebnikih ali v domovih za starejše, kjer se opravlja medicinska praksa.«

Zaslužek za dobavitelje

image
Z medicinskimi tehtnicami zaslužijo predvsem posredniki. FOTO: arhiv Dela
A vendar se vsaj nekaj premika na bolje. Če je bilo zdravstvo še pred dvema letoma molzna krava za tako imenovane dobavitelje in posrednike, ki so mastno služili in narekovali vrtoglave cene za medicinske tehtnice, so te zdaj le začele padati. Na primer, v mariborskem zdravstvenem domu so pred dvema letoma nabavljali tehtnice po povprečni ceni okoli 750 evrov, zdaj pa za okoli 300 evrov manj. Medicinske elektronske tehtnice z višinomerom namreč kupujejo po 461 evrov, medicinske elektronske tehtnice za tehtanje novorojenčkov s prenosno torbo pa po 362 evrov.
Kljub temu eden od manjših dobaviteljev, ki zaradi groženj in pritiskov večjih želi ostati anonimen, še vedno občuti, kako deluje naš zdravstveni sistem: »V zdravstvu je še vedno veliko tistih, ki so prisesani na zdravstveni sistem nabave. Ko smo pred časom sodelovali na razpisu in oddali ponudbo, so izbrali nekoga, ki je imel za nekaj evrov nižjo ceno. Prepričan sem, da so mojo ceno sporočili drugemu ponudniku in da je vse že vnaprej dogovorjeno. Zdaj se na razpise sploh ne prijavljamo več, ker je to popolnoma nesmiselno.«
Deli s prijatelji