DOŽIVETJE

Za malico kislo mleko in domač kruh

Objavljeno 15. avgust 2018 21.08 | Posodobljeno 15. avgust 2018 21.08 | Piše: N. N.

Otroci in mladostniki s posebnimi potrebami so se podali v hribe. Na planšariji Dolga njiva so med drugim spoznali gorske reševalce.

Družba je na planšariji zelo uživala.
LJUBLJANA – Že drugo leto zapored so se otroci in mladostniki CUDV Draga s spremljevalci udeležili celodnevnega izleta na planšarijo Dolga njiva pod grebenom Košute. Na izlet jih je povabil Klemen Grašič iz Križ pri Tržiču v sklopu športnega društva Strelica. V zgodnjih jutranjih urah so dobro razpoloženi s kombiji odšli proti Gorenjski. Vsi primerno obuti in oblečeni so se že med vožnjo pogovarjali o lepi Sloveniji in pravilih, ki veljajo pri hoji v hribe.

Dobili so se na parkirišču pri Tržiču in odšli proti planšariji. Hoja jim ni povzročala večjih težav, saj imajo veliko izkušenj s pohodništvom. Uživali so v lepotah narave in ob prijetnem klepetu kmalu prišli do planšarije. Že na vhodu sta jih pozdravila oslička, zadaj na planini so se pasle krave, za kočo pa se svobodno sprehajajo kokoši, purani, pujski, gosi. Na planšariji z družino gospodari Matjaž Kleindienst. Skupina se je pri njem okrepčala s kislim mlekom in domačim kruhom in polna novih moči odšla na zgornje Dolge njive, vse do meje z Avstrijo. Na cilju so občudovali lepoto Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Ležali so v travi in se prepuščali sončnim žarkom. Kar težko so se odpravili nazaj, proti planšariji. Tam so lahko spoznali gorske reševalce, policiste in vodnika službenega psa. Udeležili so se frizerske delavnice in poslikave obraza. Za konec so si ogledali še ribogojnico in dobili darilo ter polni lepih vtisov odšli proti domu.

»Druženje v hribih je bila prijetna izkušnja za vse nas. Stkali smo nova prijateljstva in počitniški program popestrili z nepozabno izkušnjo,« je dejala direktorica CUDV Valerija Bužan. Kot je dejala, je bil dogodek presežek na več ravneh, za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami pa je bilo še posebno pomembno, da so se družili z drugimi otroki. Drugi presežek je bil, da so hodili v hrib in nabirali kondicijo, kar je dandanes, ko tako radi in pogosto sedijo za računalniki in podobnimi napravami, velika stvar. Bužanova tudi letos ni varčevala z lepimi besedami na račun gostitelja Klemna Grašiča, ki je pred šestimi leti začel to hvalevredno akcijo. Medtem ko se je prvega pohoda udeležilo komaj dvajset otrok iz socialno šibkejših družin, mu jih dandanes tudi s pomočjo sponzorjev uspeva razveseliti že sto.

image
Hoja jim ni povzročala večjih težav.
Deli s prijatelji