SVET ZA NACIONALNO VARNOST

Za Janšo stanje alarmantno, Šarec mu odgovarja

»V tem trenutku ni potrebe, da bi se o tem posebej sestajal še svet za nacionalno varnost.«
Fotografija: Janez Janša (levo) in Marjan Šarec. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Janez Janša (levo) in Marjan Šarec. FOTO: S. N.

LJUBLJANA – Prvak SDS Janez Janša je v teh dneh problematiziral dejstvo, da se svet za nacionalno varnost v tem mandatu še ni sestal oziroma se sploh še ni konstituiral. V kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca odgovarjajo, da gre za svetovalno telo, ki se sestaja po potrebi. V tem trenutku te potrebe ni, redno pa delujeta obe podporni telesi sveta.

Janša je na zadnji seji komisije DZ za nadzor javnih financ, kjer so razpravljali o potrebi po reviziji nakupa oklepnikov Oshkosh, opozoril, da bi morali nekoliko spremeniti prioritete in v DZ razpravljati o nekaterih drugih problemih, saj dva podsistema države razpadata. Iz primarnega zdravstva odhajajo zdravniki, iz SV pa odhajajo vojaki, je dejal in ocenil, da so stvari alarmantne, svet za nacionalno varnost pa se še ni sestal oziroma se sploh še ni konstituiral.

»Levica ne dovoli«

»Dvomim, da se ni zaradi kakšne bele knjige, verjamem pa, da Levica tega ne dovoli, ker ne mara, da se o teh stvareh resno razpravlja,« je dodal, na njegove besede pa je stranka opozorila tudi na twitterju.

V kabinetu predsednika vlade odgovarjajo, da so teme, kot so razmere v zdravstvu, stanje v SV in arbitraža redno obravnavane na drugih vladnih telesih in na sejah vlade. »V tem trenutku ni potrebe, da bi se o tem posebej sestajal še svet za nacionalno varnost,« so navedli in dodali, da bo sklican po potrebi in presoji predsednika vlade. Redno pa delujeta obe podporni telesi sveta. Tako je bilo sklicanih pet sej sekretariata sveta za nacionalno varnost, na tedenski ravni pa deluje operativna skupina sekretariata. Napovedujejo, da bo v prihodnje tudi spremenjen odlok o svetu za nacionalno varnost, s katerim se bo dopolnila sestava sveta in njegovega sekretariata.

Novi varnostni izzivi

Vlada je nedavno potrdila tudi predlog resolucije o strategiji nacionalne varnosti. Kot je dejal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Klemen Grošelj, dokument obravnava nove varnostne izzive. V okviru odzivanja na terorizem in nasilni ekstremizem sta predvidena tudi sprejem nacionalne strategije za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma ter povečanje pooblastil Slovenske obveščevalno-varnostne agencije s hkratno ustanovitvijo organa za preprečevanje zlorab pooblastil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije