KAMNIK

Za dober namen bodo hodili dva dni in dve noči

Kamniški študentje sedmič zapored organizirajo Dobrodelni marec. Prispevke bodo zbirali na pohodih, športnih in kulturnih prireditvah.
Fotografija: Predsednica Šudentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc (spredaj) in Marija Kožlakar v klubskih prostorih FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Predsednica Šudentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc (spredaj) in Marija Kožlakar v klubskih prostorih FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

KAMNIK – Študentski klub Kamnik, v katerega je včlanjenih 320 študentov in 160 dijakov, se pripravlja na že sedmo tradicionalno akcijo zbiranja denarja za socialno ogrožene študente in dijake iz UE Kamnik (Kamnik in Komenda). Sklop prireditev, imenovan Dobrodelni marec, se bo začel s športnim turnirjem 9. marca, sredi marca bo sledilo tradicionalnih 48 ur pohodov na Sv. Primož, konec meseca bodo priredili tržnico slaščic, 2. aprila pa bo za konec še koncert Vlada Kreslina.

Predsednica Šudentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc (spredaj) in Marija Kožlakar v klubskih prostorih FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Predsednica Šudentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc (spredaj) in Marija Kožlakar v klubskih prostorih FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Kot je za Slovenske novice povedala predsednica Študentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc, tudi letos računajo na velik obisk vseh športnih in kulturnih dogodkov in da bodo z njimi ter prostovoljnimi prispevki posameznikov, sponzorjev in podjetij presegli lansko zbrano vsoto 7000 evrov. S tako zbranim denarjem bodo namreč pomagali nekaj mladim posameznikom oziroma družinam s šoloobveznimi otroki, ki so se znašli v hudi finančni ali socialni stiski.

Klubski pokali in priznanja FOTO: Janez Petkovšek
Klubski pokali in priznanja FOTO: Janez Petkovšek

Da bodo pomoč dobili tisti, ki jo res potrebujejo in so do nje najbolj upravičeni, se je vodstvo kluba in nekaj njegovih aktivistk že povezalo s kamniškim centrom za socialno delo in šolskimi ustanovami iz občin Kamnik in Komenda. Z vsakim od potencialnim prejemnikom pomoči se študentski aktivisti tudi dobijo, se pogovorijo in preverijo, v kakšnih razmerah ti živijo. Lani so se tako odločili, da pomagajo šesterici (toliko je bilo tudi različnih prireditev).

Čeprav prejemniki ostajajo anonimni in so z njimi v stiku le posamezniki iz kluba, nam je Dolenčeva vseeno razkrila, komu so pomagali. Najbolj ji je v spominu ostala rejniška družino, v kateri je krušni oče ostal sam s tremi otroki, starimi 7, 10 in 12 let, saj jih je krušna mama po razvezi od moža zapustila. V pogovoru z rejnikom so zvedeli, da sicer imajo streho nad glavo in da niso lačni, saj je krušni oče redno zaposlen, a jim konec meseca ne ostane nič denarja. Ker klub denarja ne daje direktno, so v opisanem primeru 1000 evrov podarili v obliki bonov za nakup učbenikov, oblek in hrane, namesto skrbnika otrok pa so plačali tudi nekaj položnic za elektriko in komunalo.

Zahvala za dobrodelnost kamniškemu študentskemu klubu FOTO: Janez Petkovšek
Zahvala za dobrodelnost kamniškemu študentskemu klubu FOTO: Janez Petkovšek

Pri preostalih petih primerih pa je zanimivo, da lani niso pomagali nobenemu revnemu študentu, saj takega med kandidati za pomoč ni bilo. Zato so preostanek denarja razdelili med nekaj dijakov in osnovnošolcev oziroma pomagali njihovim staršem. Po podobnem principu bodo zbrani denar delili tudi letos.
 

Zahvala lokalnemu okolju


Prostovoljstvo študentov ŠKK, ki deluje že od leta 1995 in spada med srednje velike študentske klube v državi, je po besedah Dolenčeve le nekakšna zahvala lokalnemu okolju, v katerem delujejo. Njihovo delovanje je namreč z njim tesno povezano, saj projekte in ugodnosti ponujajo prav študentom in dijakom iz Upravne enote Kamnik.

Ker jih lokalna skupnost pri tem podpira in z njimi sodeluje, se ji želijo tako zahvaliti in pokazati, da cenijo njeno pomoč. Z akcijo spodbujajo filantropijo, zato je ključno, da vključijo študente in tako spodbujajo pomoč med vrstniki. Dodaja, da se »vsak lahko nepričakovano znajde v težki situaciji, ko bi si želel oziroma potreboval pomoč prijateljev, vrstnikov in skupnosti; zato ozaveščamo dijake in študente o pomembnosti solidarnosti«.

Odbojkarska ekipa Študentskega kluba Kamnik iz leta 2018 FOTO: ŠKK
Odbojkarska ekipa Študentskega kluba Kamnik iz leta 2018 FOTO: ŠKK

Čeprav je poudarek akcije na dobrodelnosti, aktivisti pa vse počno popolnoma prostovoljno in brez kakršnega koli plačila, saj trdno verjamejo v pomembnost širjenja solidarnosti med ljudmi, še posebno mladimi, ima Dobrodelni marec tudi drug namen.

Z raznovrstnimi projekti si želijo privabiti čim več ljudi, da se udeležijo njihovih dogodkov, kjer se lahko zabavajo, spoznajo, družijo in tako utrdijo medsebojne odnose. So tudi priložnost za rekreacijo in športno udejstvovanje, ki ju klub močno podpira ter tako ozavešča mlade o pomembnosti zdravega življenja in o športnem vedenju. Večina projektov znotraj Dobrodelnega marca mladim predstavlja alternativo druženju na zabavah ali družabnih omrežjih.

Predsednica Šudentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc FOTO: JANEZ PETKOVŠEK
Predsednica Šudentskega kluba Kamnik Anamarija Dolenc FOTO: JANEZ PETKOVŠEK

Prvi dogodek je »športni turnir trojčkov« oziroma tridnevni dogodek športnih tekmovanj. Turnirja v odbojki in nogometu bosta potekala zaporedoma 9. in 10. marca, turnir v košarki, ki bo letos izpeljan prvič, pa 31. marca. Nogomet in košarko bodo igrali v telovadnici OŠ Komenda Moste, odbojko v Športni dvorani Kamnik. Obe dvorani sta jim v najem podarili občini Kamnik in Komenda. Turnirji so namenjeni vsem športnim navdušencem rekreativcem.

Sledili bodo tradicionalni pohodi na Sv. Primoža, ki sta jih v preteklosti podprla predsednik države Borut Pahor in športnica Petra Majdič. Potekali bodo od 15. do 17. marca, ko bodo 48 ur neprekinjeno hodili na to priljubljeno pohodniško točko. Na vrhu bodo zbirali podpise, saj bodo sponzorji za vsak podpis prispevali pol evra v dobrodelne namene.


Predlani je bilo 1452 obiskovalcev, lani pa kljub slabemu vremenu 1132. Prav tako bodo tam zbirali tudi prostovoljne prispevke. Taborniki bodo pekli palačinke, postavili bodo stojnico z dobrotami, v soboto popoldne pa bodo izvedli predavanje v sodelovanju s Planinskim društvom Kamnik. Dogodek podpirata sponzorja gostilna pri Planinskem Orlu in Peter Uršič s planinsko kočo na Sv. Primožu.
 

Tržnica za sladkosnede


Le par dni pred materinskim dnevom bodo za sladkosnede organizirali dobrodelni Tržnici slaščic. V soboto, 23. marca, bo prva potekala v okviru tedenske tržnice v Kamniku (od 8. do 12. ure), prvič pa bo na ta dan organizirana tudi v Komendi. Študentke in študenti ter žene iz okoliških turističnih in kulturnih društev bodo spekli razne slaščice, ki si jih bodo lahko obiskovalci privoščili ali jih v posebnih darilnih paketih podarili bližnjim v zameno za prostovoljni dobrodelni prispevek.


Kot vsako leto bodo Dobrodelni marec končali z zaključno prireditvijo, ki bo 2. aprila ob 20. uri v Domu kulture Kamnik. Nastopil bo Vlado Kreslin, kot predskupina pa skupina glasbenikov s kamniške gimnazije. Vstopnice so že v prodaji prek sistema mojekarte.si. S prireditvijo se bodo zahvalili vsem sponzorjem, sodelujočim in someščanom, ki bodo podprli akcijo Študentskega kluba Kamnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije