PRAZNOVANJE

Za abrahama so si kuhali sami

Izdelovalci štedilnikov 50-letnico praznovali – za štedilnikom. Kdor se je prehitro najedel dobrot, je obžaloval naglico.
Fotografija: Chef pričakuje sodelovanje gostov. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Chef pričakuje sodelovanje gostov. Foto: osebni arhiv

Pred dnevi so 50-letnico družinskega podjetja F&G Podržaj, ki izdeluje štedilnike na drva, praznovali Podržajevi iz Grosuplja. Na slavje v Klubu gurmanov Skaručna v Vodicah so povabili zaposlene, prijatelje in svoje zadovoljne stranke.
Chef pričakuje sodelovanje gostov. Foto: osebni arhiv
Chef pričakuje sodelovanje gostov. Foto: osebni arhiv

Ko so se zbrali vsi gostje, je Gregor Podržaj, ki je pred skoraj 20 leti prevzel dejavnost od očeta Franca, v nagovoru opisal začetke podjetja in končal z zagotovilom, da imajo še veliko idej, ki jih morajo uresničiti na poti do naslednjega jubileja.

Kot je povedal, oče v nasprotju z znanim uvodom v zgodbah o uspešnicah ni začel v domači garaži – ker ta takrat sploh še ni stala! Začel je v lopi, v katero je moral po fižolovkah napeljati električne kable. Že iz tega se sluti Frančevo navdušenje nad izdelovanjem štedilnikov na drva, ki ga je kmalu tako prevzelo, da je pustil dobro službo in se povsem posvetil dejavnosti.

Zavzetost se je izrazila v kakovosti njihovih izdelkov, česar ne potrjujejo le zadovoljne stranke, ampak tudi številni znaki kakovosti in priznanje, ki so ga za novo linijo Premium prejeli na najpomembnejšem sejmu za hišne kurilne naprave v Veroni, uspešno pa prodirajo na tuje trge, postali so tudi zastopnik za Slovenijo za linijo italijanskih kuhinj ILVE.
Dajmo, tempo, tempo, je priganjal chef Marko Žagar.
Dajmo, tempo, tempo, je priganjal chef Marko Žagar.

Prav tako so eden redkih, če ne edini proizvajalec sistemov, ki so zaradi dobre zrakotesnosti primerni za pasivne hiše. »Ko sem od očeta prevzel obrt, sem mislil, da je na področju štedilnikov na drva že vse dodelano. Kmalu sem ugotovil, da so tudi tu mogoče številne izboljšave in inovacije, čemur z veseljem namenjam veliko časa in pozornosti,« je dejal Gregor Podržaj, ki je na slovesnosti predstavil tudi novo linijo mobilnih letnih kuhinj.

Potem je besedo dobil vodja kulinaričnega dela dogodka, chef Marko Žagar. Zbrane je povabil, naj si nadenejo predpasnike in se mu pridružijo pri pripravi jedi. V resnici družabni prostor ni ločen od kuhinje, ki jo je opremilo podjetje Podržajevih, in ravno ta posebnost kluba kulinaričnih doživetij je pritegnila TV-kanal 24Kitchen, da prihaja k Marku snemat svoje oddaje.
Direktor podjetja Gregor Podržaj z družino in starši Foto: osebni arhiv
Direktor podjetja Gregor Podržaj z družino in starši Foto: osebni arhiv

Tisti, ki so se že pred nagovorom zagnali na narezek, so ob pogledu na pripravljene surovine obžalovali svojo naglico. Tam je bil cel losos, šunka se je v krušni peči vrtela že od jutra, v zidanem šporhetu se je prav tako dolgo cmarila potrebušina, treba je bilo očistiti sveže klapavice, preden so šle v omako na rdeče, losos je dočakal razrez v tanke rezine za karpačo, še mnogo vsega je dajalo slutiti, da je noč še mlada.


Gostje so čistili, ribali, sekljali, strgali, pasirali … Dajmo, tempo, tempo, jih je priganjal chef. Vse pripravljeno je bilo tudi použito, pospremljeno z vinsko kapljico ali 100-odstotnimi domačimi sokovi. In kdor ni zdržal do sladice, si je bil čisto sam kriv. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije