SLAVJE

Za 80 let so se mu poklonili tudi z osmimi lipami

Juliju Nemaniču pripravili številna presenečenja. Priznani enolog je postavil mnogo mejnikov.
Fotografija: Na Krmačini pri Drašičih sta nazdravila z vinarjem Jožefom Prusom. FOTO: Drago Vovk
Odpri galerijo
Na Krmačini pri Drašičih sta nazdravila z vinarjem Jožefom Prusom. FOTO: Drago Vovk

METLIKA – V bližini metliškega krožišča pri salonu Kolpa je do nedavnega raslo sedem lip. Te so bile zasajene pred štirimi leti v čast 70-letnice humorista Tonija Gašperiča. Pred dnevi pa je tam korenine pognalo še osem novih lip. Tokrat je razlog visok jubilej metliškega rojaka enologa dr. Julija Nemaniča. Osemdeset let je praznoval konec leta, na božični dan, njegovi prijatelji in sodelavci ter člani Kluba prijateljev metliške črnine pa so mu zdaj pripravili prav posebno presenečenje, pravzaprav dan presenečenj, ob katerih je še slavljenec ostal skoraj brez besed.


»Ni človeka, ki ne bi slišal zanj. Vse življenje je bil in je še vedno predan življenjskemu poslanstvu: vinu. Obstaja veliko njegovih strokovnih člankov in knjig, izvedel je nešteto predavanj različnim javnostim in izpeljal marsikateri projekt. Prav on je tisti, ki je
Napis v povečanem drevoredu Tonija Gašperiča v Metliki sta odkrila z županom Darkom Zevnikom. FOTO: Drago Vovk
Napis v povečanem drevoredu Tonija Gašperiča v Metliki sta odkrila z županom Darkom Zevnikom. FOTO: Drago Vovk
zaslužen za prvo steklenico ledenega vina v takratni Jugoslaviji, za prvo steklenico roseja in za marsikatero strokovno podlago za slehernega vinogradnika. Od vsega najbolj zagovarja kakovost vin. Vedno trdi, da je za dobro kakovost vina pomembna majhna obremenitev trte,« je nekaj dejstev o enologu, ki ni znan le v Beli krajini in Sloveniji, ampak tudi zunaj naših meja, nanizala gostilničarka Andreja Drakulić Veselič, tajnica Kluba prijateljev metliške črnine, kluba, ki je skupaj z občino Metlika in Kmetijsko zadrugo Metlika poskrbel za dan presenečenj.
Čestitala sta mu tudi predstavnika Evropskega reda vitezov vina, Srečko Kenda (na levi) in Franci Sotošek. FOTO: Drago Vovk
Čestitala sta mu tudi predstavnika Evropskega reda vitezov vina, Srečko Kenda (na levi) in Franci Sotošek. FOTO: Drago Vovk

Če je imel namreč slavljenec, ki je že od mladih nog živel z vinsko trto, sprva občutek, da gre zgolj za sestanek upravnega odbora omenjenega kluba, pa je že obisk belokranjskih vinogradnikov dal vedeti, zakaj so se zbrali. Člani upravnega odbora Kluba prijateljev metliške črnine so svojega častnega člana Julija popeljali na krajše obiske med belokranjske vinogradnike, njihove postojanke so bile Penina Simonič, Vinogradništvo Malnarič, Vina Pečarič, Vina Dolc, Soseska zidanica Drašiči, Vina Prus in nazadnje še v vinska klet KZ Metlika. Tu se je ekipi pridružilo še nekaj vinarjev, novinarjev, njegovih bivših sodelavcev, kraljice metliške črnine ter županja in župan sosednjih občin.

V zahvalo za delo je tako iz rok predsednika Kluba prijateljev metliške črnine Mirjana Kulovca od kluba prejel svoj portret, delo novomeškega slikarja Sama Kralja. Evropski red vitezov vina mu je izročil cepič najstarejše trte z mariborskega Lenta. Direktorica KZ Metlika Tatjana Malešič mu je podarila steklenico 50 let stare metliške črnine v posebno izdelani embalaži in vse skupaj povabila na odprtje spominske sobe, posvečene dr. Juliju Nemaniču. Njegovo bogato vinsko zadružno dediščino je v
Nekdanji direktor KZ Metlika Ivan Kure ga je popeljal v njemu posvečeno muzejsko sobo. FOTO: Drago Vovk
Nekdanji direktor KZ Metlika Ivan Kure ga je popeljal v njemu posvečeno muzejsko sobo. FOTO: Drago Vovk
besedi predstavil nekdanji direktor KZ Metlika Ivan Kure. »Veseli smo lahko, da ima naša dolina svetovno priznanega strokovnjaka. Istočasno pa je v vsej svoji veličini izjemno skromen, je vir izjemnih informacij in kar je še zanimivo: Julij vedno govori potiho, ampak vsi poslušajo,« je dodala Andreja Drakulić Veselič.

V kleti so dr. Nemaniču številni segli v roke in mu zaželeli še mnogo zdravih let, seveda je bila to tudi priložnost za obujanje spominov na čase, ko je služboval v kmetijski zadrugi, kjer je pustil izjemen pečat in postavil kar nekaj mejnikov, v zadrugi pa s ponosom nadaljujejo Nemaničevo zgodbo.

»Njegova je zasluga za prvo stekleničenje metliške črnine, leta 1983 smo tako pod njegovim vodstvom v metliški vinski kleti pridelali prvo slovensko rose vino, leta 1986 pa prvič potrgali grozdje za prvo ledeno vino v takratni Jugoslaviji,« je nekaj prelomnic naštel enolog Tone Pezdirc, ki je bil več kot desetletje sodelavec dr. Julija Nemaniča, o katerem govori le v superlativih. »Bil je moj prvi in najboljši šef, kar sem jih kdaj imel, in to v vseh pogledih. V strokovnih tako ali tako, prav tako je neponovljiv kot osebnost in človek. Spominjam se ga kot umirjenega, vedno pripravljenega na pogovor, ki je vedno prisluhnil tudi nam, mlajšim. Ure in ure smo presedeli v pisarni in se pogovarjali o načrtih, prisluhnil je tudi začetnikom. Vedno nas je znal pritegniti, da smo se počutili pomembne in odgovorne,« je izpostavil Pezdirc in se spomnil na laški rizling letnik 1986, ko so v Kmetijski zadrugi Metlika naredili smel korak v neznano. »Pred trgatvijo smo šli ničkolikokrat v vinograd pogledat grozdje, ali ga potrgati ali pustiti. Ker je bilo zdravo, smo ga pustili, na božič, 25. decembra 1986, pa je bilo tri dni zapored dovolj mrzlo za ledeno trgatev. Na tisti dan je bilo celo –7 stopinj,« se je zime pred več kot tremi desetletji, ko so v metliški vinski kleti pod vodstvom dr. Julija Nemaniča donegovali prvo ledeno vino, spominjal Pezdirc.

V kleti penin Simonič v Semiču je slavljenec steklenico odprl z mečem. FOTO: Drago Vovk
V kleti penin Simonič v Semiču je slavljenec steklenico odprl z mečem. FOTO: Drago Vovk
Čeprav razmere na slovenskem trgu za vinogradnike niso rožnate, prav nasprotno, pa Nemanič verjame v belokranjsko vinogradništvo in upa, da bo kmalu več optimizma ter da ljudje ne bodo obupali. »Prepričan sem, da bo kmalu prišel čas, ko bo trta znova dala lep kos kruha,« je dejal na slovesnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije