90. OBLETNICA

Z župnikom ustanovili gasilsko društvo

PGD Hotič je slovesno praznoval svojo 90-letnico. Gornje nadstropje gasilskega doma preuredili v vrtec.
Fotografija: V društvu deluje 20 gasilk. FOTO: Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
V društvu deluje 20 gasilk. FOTO: Jaroslav Jankovič

Pisalo se je 1929, ko je častitljivi in razsvetljeni župnik Povše sredi junija s prižnice hotiške cerkve oznanil krajanom, »da se bo pri gospodu Francu Pavlihatu v Zgornjem Hotiču vršil sestanek vsled ustanovitve prostovoljnega gasilskega društva«.
Na prvem sestanku so sodelovali pobudnik, župnik tajnik Franc Peterca, in še osem krajanov, ki so se dogovorili, da bo ustanovni občni zbor društva 21. julija ob deseti uri. Za načelnika gasilcev so izvolili gostitelja Franca Pavliho, za poveljnika pa Avgusta Končarja.

Kot je povedal današnji predsednik PGD Hotič, so bili predniki delavni in pridni: »Zato ni čudno, da so že naslednje leto nabavili motorno brizgalno, kar je bil za tiste čase velik dosežek.«

Nabavili dve vozili

Podmladek hotiških gasilcev. FOTO: Jaroslav Jankovič
Podmladek hotiških gasilcev. FOTO: Jaroslav Jankovič
Tako so hotiški gasilci minulo soboto praznovali častitljivih 90 let obstoja. Društvo združuje krajane Zgornjega in Spodnjega Hotiča ter okoliških vasi ob Savi, ki danes spadajo v občino Litija. A ob ustanovitvi društva je bil Hotič bogata občina, pravijo zgodovinski viri.

Kljub vzponom in padcem hotiški gasilci v svoji skoraj stoletni zgodovini niti v najhujših časih niso prekinili svojega poslanstva. Kako krajani danes živijo s svojimi gasilci, ko nobena ne športna ne kulturna ne šolska ali vaška prireditev ne mine brez njih, govori podatek, da imajo skupaj 201 člana. Od tega je 20 operativnih gasilcev, med katerimi so kar štirje poklicni. Imajo 13 pripravnikov, kar 26 mladincev in 19 pionirjev. Številke govorijo, da se za prihodnost društva ni bati.

Sobotna proslava s parado skozi Spodnji Hotič do gasilskega doma je bila zares veličastna. V koloni so stopali gasilke in gasilci, vodila jo je litijska godba. Grb sta nosila pionirja gasilca Matej in David, za njima pa skupina praporščakov iz 12 gasilskih društev, ki so prišli pozdravit kolege in jim izkazat čas ob visokem jubileju.

Gasilka Eva Lovše je razdeljevala golaž v popolni bojni opremi. FOTO: Jaroslav Jankovič
Gasilka Eva Lovše je razdeljevala golaž v popolni bojni opremi. FOTO: Jaroslav Jankovič
Kako aktivni in uspešni so hotiški gasilci, pove že dejstvo, da so lani dobili novo avtocisterno 16/50 MAN, ki velja za najsodobnejše gasilsko vozilo, ki lahko s seboj na požar pelje kar 5500 litrov vode. Pred tednom dni pa so dobili še kombi GWM-1 volkswagen transporter za prevoz moštva in otrok. Povrhu so med nabavo obeh vozil gornje nadstropje preuredili v enoto Taček vrtca Litija, ki ga obiskujejo malčki iz Hotičev in okolice. Sicer bi jih morali starši voziti v Litijo.

Parada se je zaključila s slavnostnim prihodom v šotor na dvorišču gasilskega doma, kjer so govorniki na kratko povedali nekaj o zgodovini in delovanju društva in podelili priznanja zaslužnim.

Izdali tudi zbornik

Ob odprtju prvega doma 1936.
Ob odprtju prvega doma 1936.
Nato se z neba usul močan dež, ki je malce presenetil tudi vremenarje, saj so ga napovedali šele tja okoli polnoči. A to ni zmedlo hotiških gasilcev, nekateri so si hitro nadeli gasilsko opremo in prenesli zunanjo stojnico v šotor, in slavje se je lahko nadaljevalo.

Ob visokem jubileju so izdali skromen, a slikovit in izjemno pregleden zbornik, kjer so objavljeni vsi najstarejši zapisniki z ustanovitve leta 1929, črno-bele fotografije prvega zgrajenega gasilskega doma leta 1936 z arhaičnim napisom nad vrati Gasilni dom. In kot pravi zbornik, pri gradnji ni šlo brez hudomušnega zapleta, saj so se gasilci in krajani malce sprli, kje bo stal dom: v Spodnjem ali Zgornjem Hotiču. Nazadnje so leta 1935 odločili, da bo nov dom stal v Spodnjem Hotiču pri kapelici na njivi kmeta Franca Lovšeta. In na istem kraju so leta 1981 hotiški gasilci, bolj ali manj z lastnimi rokami, saj so našteli 4500 ur prostovoljnega dela, lokalni kmetje in prevozniki pa so darovali les in zastonj vozili gramoz, zgradili nov dom, ki stoji še danes. Od daleč viden, če se peljemo proti Litiji, in zgledno urejen, z otroškim igriščem poleg.

V šotoru je nastalo nekaj manjših mlak, ki jih je zemlja popila šele zvečer. A to vzdušja ni preveč motilo, gasilski golaž je bil okusen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije