KONJENICA

Z ohceti na pohod krvavške konjenice

Na že 22. prireditvi se je zbralo kar 141 konjenikov iz vse Slovenije. Najprej so položili venec v spomin tragično preminulemu Davorinu Čehu.
Fotografija: Prvič so prišli na Krvavško konjenico Veronika Lavrič ter Ana in Rok Levstek, vsi iz Loškega Potoka.
Odpri galerijo
Prvič so prišli na Krvavško konjenico Veronika Lavrič ter Ana in Rok Levstek, vsi iz Loškega Potoka.

Pohoda krvavške konjenice se je udeležilo 141 konjenikov, med njimi je bilo tudi 42 deklet ter 16 kočijažev z različnih koncev Slovenije. Med slednjimi je bil kočijaž Franci Štempihar iz Luž, ki je z lepo okrašenim zapravljivčkom najprej peljal mladoporočenca Evo in Gašperja iz Praprotne Police k cerkveni poroki v Adergas, nato pa se priključil konjenici.
Vprege na poti iz Velesovega proti vasi Luže FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar
Vprege na poti iz Velesovega proti vasi Luže FOTOGRAFIJE: Janez Kuhar

Že dan prej so člani Konjeniškega društva Krvavec Cerklje položili venec in prižgali sveče k spominskemu znamenju v Poženiku, kjer je pred štirinajstimi leti tragično preminil mladi udeleženec konjenice Davorin Čeh iz Spuhlje pri Ptuju.

Pred začetkom 22. pohoda krvavške konjenice, ki jo je vodil Janez Glastovec z Zgornjega Brnika, je pred nogometnim centrom Velesovo udeležence pozdravil stotnik Darko Kepic ter vsem zaželel srečno in varno pot. Zahvalil se je vsem sponzorjem, ki so pomagali pri izvedbi prireditve.
Udeležencem so majice konjenice izročale (od leve) Maja, Nastja in Anja.
Udeležencem so majice konjenice izročale (od leve) Maja, Nastja in Anja.

Osemindvajset kilometrov dolga pot je udeležence vodila izpred nogometnega centra v Velesovem v glavnem po obronkih gozdov in poljskih poteh skozi Luže in Olševek ter Tupaliče, Breg ob Kokri in Srednjo Belo do Babnega vrta v preddvorski občini, kjer so se okrepčali na Kmečkem turizmu Markun, nekoliko odpočili so si lahko tudi konji. Za pijačo in jedačo na poti sta skrbela Tim Jerič in Jakob Drobne, zagotovljena je bila zdravstvena oskrba – nad konjeniki je bdel reševalec in gasilec PGD Cerklje Boris Žagar.
Udeležence je pozdravil stotnik Darko Kepic.
Udeležence je pozdravil stotnik Darko Kepic.

Vračali so se skozi vasi Breg ob Kokri, Tupaliče in Luže na cilj v Velesovo, kjer je v Baru Kantina sledilo družabno srečanje, vsi udeleženci pa so prejeli spominske majice.
 

Med konjeniki znana imena


Med konjeniki smo srečali večkratnega udeleženca konjenice Zvonka Križaja - Zokija s Ptuja, sicer drugega princa ptujskega karnevala. Z Blok so na konjenico prvič prišli Alenka in Simon Pavčič ter brat Damijan z ženo Majo. Pohvale organizatorjem so izrekli konjeniki iz Ribnice, Štajerske, Velikih Blok, Loškega Potoka, Mislinje, Šentjerneja, Jarenine, Škofje Loke, Grosuplja in Primorske.


Prvič so prišli na Krvavško konjenico Veronika Lavrič ter Ana in Rok Levstek, vsi iz Loškega Potoka, ter bili navdušeni nad urejenostjo krajev in organizacijo dogodka. Vid Gostečnik, leta 2016 tekmovalec v resničnostnem šova Kmetija, je bil še eden od navdušenih udeležencev, prav tako Janez Gornik in Daniel Andoljšek iz Ribnice. Z zapravljivčkom se je konjenice udeležil tudi Bojan Pajk, sicer rejec haflingerjev. Manjkati seveda ni smel ​Franci Rifel, ki se je udeležil že čisto vseh 22 konjenic.
Najstarejši letošnji udeleženec je bil 88-letni Janez Kalan iz Šenčurja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije