V PENZIJO

Z mercedesom in idrijsko čipko v penzijo

Karikaturistka Slovenskih novic Aljana Primožič se je poslovila od sodelavcev. Obdarila sta jo odgovorni urednik najbolj branega časopisa in prvi mož FMR.
Fotografija: Iz rok odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budje je slavna karikaturistka dobila metlo. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Iz rok odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budje je slavna karikaturistka dobila metlo. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Ko si je Frane Milčinski, znameniti Ježek, končno le privoščil nekaj časa zase in se z družino odpeljal na zasluženi dopust, je nenadoma nastal vsesplošni preplah. »Da se mu ni kaj hudega zgodilo? Da ni umrl?« so se v strahu spraševali njegovi zvesti poslušalci, teh pa ni bilo malo.

Prijetno je bilo: namestnica novic Olga Cvetek, Milan Fridauer, Bojan Budja in Aljana Primožič FOTO: Marko Feist
Prijetno je bilo: namestnica novic Olga Cvetek, Milan Fridauer, Bojan Budja in Aljana Primožič FOTO: Marko Feist
Podobno se dogaja z našo karikaturistko Aljano Primožič, ikono in zaščitnim znakom Slovenskih novic, ki je pred dnevi odšla v zaslužen pokoj. Kolikokrat so naši bralci, ko je šla samo za par dni na dopust, klicarili na uredništvo in neutrudno spraševali, kje pa je Aljana in njena karikatura.
 

Vrtnarila in gobarila bo


To, kar se je njej in Ježku dogajalo, se lahko zgodi samo tistim, ki s svojo genialnostjo, iskrenostjo in predanostjo pustijo tako neizbrisen pečat. To se lahko zgodi samo tistim, ki nastavljajo s svojim delom ljudem ogledalo, jim s tem popestrijo dan in povzročijo, da jim je toplo pri srcu. Ali ni to sanjska služba?

Aljana Primožič, Bojan Budja, Stojan Petrič in Andrej Kren FOTO: Marko Feist
Aljana Primožič, Bojan Budja, Stojan Petrič in Andrej Kren FOTO: Marko Feist
Aljana, hči akademskega kiparja in akademske slikarke, je že kmalu vedela, da jo bo življenje zaneslo v umetniške vode. Da pa bo na Slovenskih novicah preživela 26 let in karikaturo dvignila na najvišjo možno raven, za nameček je njena karikatura, podobno se je zgodilo z Ježkom, medtem postala vseslovenska, pa ni predvidela.

»Če se kuj ne zasmejim in ne uživam ob svoji risbi, potem z njo nekaj že ni v redu,« je sredi Haloz, kjer prebiva, pojasnjevala v svojem gorenjskem narečju. Ideje snuje skupaj z življenjskim sopotnikom in znanim aforistom Milanom Fridauerjem. Zdaj ko bo v penziji, se bo Aljana posvečala stvarem, ki se jim prej ni mogla. Veliko bo vrtnarila, gobarila, uživala v haloški naravi in tamkajšnji tišini.
 

Za slovo metla


Ker so karikature del njenega življenja, čisto brez risanja seveda ne bo mogla. Vsak drugi teden, je obljubila, boste lahko v Slovenskih novicah še naprej uživali v njenih karikaturah. Pričakujemo lahko torej 14 njenih karikatur na mesec.

V Slovenskih novicah je od leta 1993 objavila sicer že 7193 karikatur. Izšle so tudi tri knjige z izborom karikatur iz Slovenskih novic: Heksenšusi (2002), Brez dlake na čopiču (2010) in Narisane novice (2016). Aljanino delo si je bilo možno ogledati tudi na več kot 50 samostojnih razstavah po Sloveniji in v tujini.

Na poslovilno druženje z Aljano je prišel tudi prvi mož družbe FMR Stojan Petrič. FOTO: Marko Feist
Na poslovilno druženje z Aljano je prišel tudi prvi mož družbe FMR Stojan Petrič. FOTO: Marko Feist
Na poslovilnem druženju je od odgovornega urednika Bojana Budje dobila v roke, med drugim, čisto pravo metlo. Stilizirana čarovnica je tako in tako že 30 let njen zaščitni znak. »To pa je mercedes!« je pristavila. »Ta metla bo bolj za ob nedeljah.« Nakar se je dotaknila še poslovilnega druženja s sodelavci. »Če bi se dalo, bi se človek večkrat upokojil,« se je nasmehnila. »Tako prijetno je bilo.«


V družbi glavnega direktorja družbe Dela Andreja Krena je prišel tudi predsednik uprave družbe FMR in predsednik nadzornega sveta Kolektor Holdinga Stojan Petrič. Aljani je izročil dragoceno in ročno izdelano idrijsko čipko, posuto s kristali swarovski.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije