NAJ GASILKA

Vzgojiteljica kroti ognjene zublje

Med 12 finalistkami našega natečaja tudi Dolenjka Ana Bukovec.
Fotografija: Ob pozivu, da nekdo potrebuje pomoč, pozabi na svoje obveznosti. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Ob pozivu, da nekdo potrebuje pomoč, pozabi na svoje obveznosti. FOTO: Osebni Arhiv

VAVTA VAS – »Občutek, da lahko nekomu pomagam, ko potrebuje pomoč, mi največ pomeni. Sicer pa tudi sami nikoli ne vemo, kdaj bomo mi potrebovali pomoč,« pravi 23-letna Ana Bukovec iz Vavte vasi, diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok, ki dela še magisterij iz inkluzivne pedagogike. Prve osnove gasilstva je spoznavala takoj, ko je prestopila šolski prag, saj je obiskovala gasilski krožek, domačemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vavta vas pa se je pridružila, ko je bila stara 10 let.

Tekmovala je že kot pionirka in tekmuje tudi zdaj kot članica, operativka pa je postala pred tremi leti. Zdaj v gasilskem domu vodi gasilski krožek za otroke, vsako leto pa organizira zelo dobro obiskan teden mladih gasilcev. Že drugi mandat je članica upravnega odbora, tako da je prevzela številne organizacijske naloge, na primer pri pripravi čistilnih akcij, veselic, proslav in drugih prireditev, gasilci so v domači občini nepogrešljivi tudi pri organizaciji športnih prireditev, je pa predstavnica mladine za PGD Dolenja Straža in PGD Vavta vas.

»V društvu se res zelo razumemo, smo povezani in sodelujemo. Prav to mi da dodatno voljo in veselje za gasilstvo,« pravi zgovorna Dolenjka, ena od dvanajstih finalistk za naj gasilko, natečaja, ki ga organizirajo Slovenske novice. Ana je sodelovala že v več intervencijah, nazadnje pred mesecem, ko so v Rumanji vasi goreli avtomobili. Pozivnik se je oglasil ob pol enih ponoči, Ana se je brez obotavljanja pridružila sedmerici fantov in se spopadla z zublji.

Svoje znanje rada posreduje mladim. FOTO: Osebni Arhiv
Svoje znanje rada posreduje mladim. FOTO: Osebni Arhiv

Še vedno pa je živ spomin na veliko večdnevno gasilsko akcijo v Zalogu, ko je gorelo v podjetju Ekosistemi. Takrat je bila v petek in soboto od jutra do noči za volanom gasilskega kombija in razvažala nafto, jeklenke, malico, vodo, gasilce, ko so se menjavali v izmenah, od nedelje do torka pa je tudi sama gasila, saj je večdnevna intervencija vse močno utrudila. V prostem času rada raztegne meh harmonike in je članica Orkestra Andreja Bajuka v Metliki.

Ana je torej ena od 12 finalistk, katera bo naj gasilka, pa boste izbrali vi, spoštovani bralci in bralke. Glasovanje bo potekalo potem, ko bomo objavili predstavitve vseh, zmagovalko pa bomo razglasili 14. avgusta. Naj gasilka bo prejela darilni bon za razvajanje, gasilsko društvo, iz katerega prihaja, pa bo iz Sklada Ivana Krambergerja prejelo donacijo 5000 evrov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije