SUROVO RAVNANJE

Vzgojiteljica klofutala malčke?

Objavljeno 10. julij 2019 14.18 | Posodobljeno 10. julij 2019 14.18 | Piše: Gordana Stojiljković

Franki Kovačič očitajo 18 surovih ravnanj zoper otroke. Leta 2015 so jo zaradi krivdnih razlogov odpustili.

Franka Kovačič očitke zanika. FOTO: Moni Černe
KOPER – Na koprskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 58-letni Franki Kovačič, ki ji tožilka Natali Volčič Ivanič očita kar 18 surovih ravnanj zoper otroke, nekdanje varovance italijanskega vrtca Delfino Blu v Hrvatinih.

image
Otroci so bili stari od dve do štiri leta. Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/Getty Images
Obdolžena naj bi malčke trpinčila od začetka leta 2013 do sredine 2015. Poleg tožilke in obrambe je bilo v dvorani več kot 20 pooblaščencev domnevno oškodovanih otrok, ki so bili stari od dve do štiri leta. Vzgojiteljica naj bi opomin zaradi neprimernega ravnanja prejela že leta 2009, po izbruhu afere pa so jo leta 2015 krivdno odpustili. Obdolžena je sicer zavrnila očitke, da naj bi malčke ščipala, pošiljala v kot, klofutala, vlekla za ušesa in lase, jih kaznovala, če so se pokakali ali polulali, predvsem pa veliko vpila in udarjala po rokah, če izdelka niso naredili dovolj lepo.

image
Vrtec Delfino Blu FOTO: Moni Černe
Kot je lani zaupala Slovenskim novicam, »gre za konstrukt nekdanjih sodelavk, ker sem opozarjala na nekatere nepravilnosti«, saj naj bi se obtožbe pojavile po tistem, ko je 15 otrok od 18 že zapustilo njeno skupino. Prepričana je, da se je gonja proti njej začela, »ko sem želela napredovati v vzgojiteljico svetnico«. Tudi nekaj mater in sodelavk je menilo, da je bila res stroga, a je veliko naredila. V vrtcu je bila namreč zaposlena 35 let.
 

Otroci si slabih izkušenj ne izmišljajo


Včeraj je kot priča nastopila sodna izvedenka klinične psihologije Helena Černelič Mrak in uvodoma poudarila, da podaja le teoretične odgovore na vprašanja sodišča, saj je imela na voljo le sodni spis, in ni ne z obdolženko ne z otroki ali starši opravila forenzičnega intervjuja, ki bi podal »za sodišče zelo relevantne podatke«. Kot je poudarila, otroci pred 28. mesecem niso »sposobni verbalnega spomina, ta je fragmentiran, od četrtega leta imajo narativni spomin, ko pripovedujejo, kaj so doživeli, pri sedmih pa začne njihov spomin bledeti, saj doživljajo veliko stvari in morajo narediti prostor za nove«.

Če otrok doživi ponižanje ali kaj hudega, začuti možgansko nevihto, pri štirih letih že ve, da se mu dogaja krivica.

Povedala je še, da si otroci slabih, travmatičnih izkušenj ne izmišljajo – 97 odstotkov je resnice, trije odstotki pa so mogoče dodani –, vse skupaj pa je odvisno tudi od tega, v kakšnih družinah živijo. »Pri sedmih letih bi se spomnili kakšnih 35 odstotkov travmatičnega spomina,« je še dodala. Poudarila je, da mora biti vrtec za otroka pozitivna izkušnja, tam se mora počutiti varno in ne sme biti prostora ne za fizično ne za psihično nasilje.

»Če otrok doživi ponižanje ali kaj hudega, začuti možgansko nevihto, pri štirih letih že ve, da se mu dogaja krivica, ve, kaj je laž in kaj resnica, medtem ko pri dveh letih tega ni mogel začutiti,« je pojasnjevala izvedenka. Govor je bil tudi o sugestivnosti staršev, a je izvedenka pojasnila, da tega, ker se z nikomer ni pogovarjala, ne more komentirati.

35 let je bila Kovačičeva zaposlena v vrtcu.

Na vprašanje, kako da v času, ko so bili otroci zaupani vzgojiteljici, nihče od staršev ni reagiral, je izvedenka pojasnila, da so starši različni: »Eni zamahnejo z roko in rečejo jutri bo bolje, nekateri so introvertirani, nekatere je strah, da bo potem še slabše.« 
Deli s prijatelji