MEDALJE ZA POŽRTVOVALNOST

Vsi so gledali, le Car je pomagal

V Pomurju policist, gasilca in vojak reševali življenja. Vojaški policist pomagal že drugič v letu dni.
Fotografija: Vojaški policist se je ustavil in kolesarju priskočil na pomoč. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Vojaški policist se je ustavil in kolesarju priskočil na pomoč. FOTO: Oste Bakal

MURKA SOBOTA – V Pomurju so se v mesecu dni zvrstili trije primeri, ko so ljudje v uniformah reševali ljudi pred zanesljivo smrtjo ali pomagali občanom v težavah. Najprej je policist, vodnik službenega psa Dejan Žabot iz Gornje Bistrice, s hitrim odzivom rešil življenje starejšemu občanu na nogometni tekmi v Kobilju. Kmalu zatem sta Lidija Horvat in Aleks Šernek iz PGD Črenšovci na cesti med Mursko Soboto in Beltinci pomagala kolesarju, čigar življenje je bilo ogroženo zaradi epileptičnega napada. Pred dnevi pa je v Murski Soboti vojaški policist, naddesetnik Danilo Car, opazil starejšega moškega, ki je padel s kolesom. Bil je edini, ki mu je pomagal.



Zgodba o skromnem fantu iz Cirkulan v Halozah ne bi prišla v javnost, če ne bi Maja Jelinič pisala Slovenski vojski o dogodku, ki mu je bila priča. Njen zapis je nato SV objavila na facebooku: »Okrog 11. ure je vojaški policist motorist naredil hvalevredno gesto v Murski Soboti. Na Tišinski cesti v semaforiziranem križišču je namreč s kolesom padel starejši moški. Iz nasprotne strani se je pripeljal vojaški motorist in gospodu pomagal. V križišču je stalo več avtomobilov, ampak nihče drug padlemu kolesarju ni pomagal. Verjamem, da boste vašega motorista poiskali in ga javno pohvalili. Bila sem zelo prijetno presenečena in ganjena, saj je vaš in naš pripadnik naredil pozitiven vtis name.« In res je administrator profila na facebooku Slovenske vojske pripisal, da so junaka že poiskali in da gre za naddesetnika Danila Carja, ki je bil v preteklosti za svojo hrabrost in požrtvovalnost že nagrajen.

V pogovoru za Slovenske novice nam je Danilo zaupal, da se je naključno pripeljal v omenjeno križišče, kjer je videl, da je padel starejši kolesar, nekje okoli osemdeset naj bi jih štel. Ustavil je motor in pristopil, da bi mu pomagal. »Ugotovil sem, da je gospod priseben in brez poškodb. Dejal mi je, da ni nič narobe in bo lahko sam nadaljeval pot. Pomagal sem mu, kolikor je pač bilo treba, in tukaj se je zame končalo, odpeljal sem se po svojih obveznostih, a očitno je neka gospa ocenila, da gre za pomembno zgodbo,« je dejal skromni fant, ki je pred slabim letom na policijski akademiji v Tacnu iz rok takratnega generalnega direktorja slovenske policije Simona Veličkega in takratne ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar prejel medaljo policije za požrtvovalnost.

Danilo, četrti z leve, je bil že lani nagrajen za požrtvovalnost. FOTO: Oste Bakal
Danilo, četrti z leve, je bil že lani nagrajen za požrtvovalnost. FOTO: Oste Bakal


Poleg njega sta jo prejela še Danilov kolega Nejc Gumzej in lendavski policist Tomaž Kosi. Trojica je 10. februarja lani na območju Razkrižja opravljala nadzor državne meje, ko so opazili, da se iz ene od hiš močno kadi. Ko so šli preverit, so ugotovili, da v kurilnici gori. Policist je na pomoč poklical gasilce, vojaka pa sta stekla do vrat in opozorila stanovalce. Požar so vsi skupaj poskušali pogasiti. S cevjo za zalivanje vrta so se izmenjevali pri gašenju v močno zadimljeni kurilnici, domači pa so prinašali vedra z vodo. Tako jim je uspelo ogenj ukrotiti še pred prihodom gasilcev. »S tem dejanjem so policist Tomaž Kosi ter vojaka Danilo Car in Nejc Gumzej obvarovali premoženje družine v Razkrižju, zato jim podeljujemo medalje za požrtvovalnost,« so v obrazložitvi zapisali na Generalni policijski upravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije