KORONAVIRUS

Vse bolj nèvarna Slovenija na še enem rdečem seznamu

London svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Slovenijo.
Fotografija: Stanje v Sloveniji je vse bolj nezavidljivo. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Stanje v Sloveniji je vse bolj nezavidljivo. FOTO: Voranc Vogel

V manj kot mesecu dni je Slovenija z zelenega območja epidemiološko varnih držav po kriteriju, ki ga imamo za druge države (incidenca 40) poskočila z zelenega v rdeče območje. Povprečno število okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je že čez 60, kot keže, pa je v četrtek padel rekord po številu dnevih okužb, kar nas bo pahnilo še bolj v rdeče območje.
 
Preberite tudi:
Neuradno: v četrtek padel rekord

Število aktivnih okužb je preseglo 1000, skupaj se je z novim koronavirusom pri nas okužilo že več kot 4000 ljudi. Slabšanje epidemiološke slike pri nas v svetu ni ostalo neopaženo. Po Norveški, Švedski, Litvi in Estoniji nas je na seznam držav, po vrnitvi iz katerih je treba v izolacijo, uvrstila še Velika Britanija.
 
Preberite tudi:
​Kacin naštel, kako se nam bo spremenilo življenje (VIDEO)

Velika Britanija (Anglija, Vels, Škotska in Severna Irska) je poleg Slovenije na svoj seznam držav, po vrnitvi iz katerih je treba v karanteno, poleg Slovenije dodale še Gvadelup. Britanski prometni minister Grant Shapps je ob tem dejal, da je to treba, »da bi bili vsi varni«. London glede na oceno tveganja glede covida 19 svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Slovenijo. Ne svetuje pa, da tisti, ki so že v Sloveniji, skrajšajo obisk, piše na spletni strani britanske vlade.

Že prejšnji teden je Velika Britanija, kjer je tudi porast števila novih okužb, na rdeči seznam dodala Portugalsko in Madžarsko. Naša vzhodna soseda pa še naprej ostaja na našem zelenem seznamu, prav tako Avstrija, čeprav je v obeh epidemiološka slika še slabša kot pri nas. Od sosed ima boljšo le Italija. Slovenija svojega seznama ni posodobila že vse od 30. avgusta, v zadnjih treh tednih pa se je stanje v marsikateri državi močno poslabšalo. Tudi v Franciji, kamor je zaradi Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki vodita na kolesarski dirki po Franciji, odpotovalo veliko Slovencev, še več pa jih bo predvidoma odpotovalo v Pariz, kjer se bo dirka zaključila v nedeljo. Francija je prav tako na slovenskem rumenem seznamu, čeprav je njihova incidenca precej višja.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije