NOVI MODEL OCENJEVANJA DRŽAV

Novi režim ob vstopu v Slovenijo: minister pojasnil, kakšen bo postopek (VIDEO)

Slovenija se vse bolj odmika od t. i. zelenih (varnih) držav.
Fotografija: Na meji in v notranjosti države bo odločbe o karanteni vročala policija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Na meji in v notranjosti države bo odločbe o karanteni vročala policija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Na novinarski konference vlade o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom sodelujeta minister za notranje zadeve Aleš Hojs in vladni govornik Jelko Kacin. Vlada je v četrtek posodobila t. i. zeleni in rdeči seznam držav. Poleg tega je določila, da bo odločbe o karanteni na meji in v notranjosti države vročala policija.



​Kacin je razkril, da v Sloveniji trenutno ena oseba okuži 0,84 osebe oziroma 19 oseb statistično okuži manj kot 16 oseb.  Poudaril je, da vlada posebno pozornost posveča Hrastniku, kjer je bilo v četrtek kar šest novo potrjenih okužb, in da je treba narediti vse, da se prepreči vdor virusa v domove za starejše. Zajezili smo vnos okužb z zahodnega Balkana, a se bojijo, da bo jeseni okužb več.

Hojs je pojasnil, da v ponedeljek začne veljati odlok, da tisti, ki bodo morali v karanteno, lahko v Slovenijo vstopajo na katerem koli mejnem prehodu ali vstopni točki. Ponovil je, kako bo potekalo vročanje odločbe o karanteni na meji, postopek pa naj bi trajal pet do sedem minut: policist od osebe, ki ji bo odrejena karantena, vzame podatke za izdajo odločbe in jih posreduje predstavniku ministrstva za zdravje. Ta poskrbi za izdajo odločbe in jo vrne policistu na mejni prehod ali kontrolno točko, nato pa policist odločbo o karanteni vroči osebi in ji po vročitvi odločbe dovoli vstop v državo.

Če bo gneča, posebna kolona

Včeraj je bilo na naših mejnih prehodih vročenih več kot 300 odločb, znotraj države le 22. Če se bo na meji zaradi vročanja odločb začel podaljševati čakalni čas, to naj bi se zgodil predvsem na Gruškovju in Obrežju, bo policija organizirala posebno vstopno kolono.



Policija bo odločbe vročala tudi v notranjosti države. Policist za potrebe priprave odločbe o karanteni osebi odvzame podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo preživljala karanteno v Sloveniji, in elektronski naslov za vročitev odločbe v elektronski obliki) ter jih posreduje predstavniku ministrstva za zdravje. Ta poskrbi za izdajo odločbe o karanteni, jo vrne v policijsko enoto policista, ki je pridobil podatke, policist pa nato osebi vroči odločbo.

Prihaja drugačen model ocenjevanja držav

V prihodnjih dneh bo treba premisliti o mejah, po katerih bodo posamezne države uvrščali na posamezni seznam; 'magične' meje 10 ne bodo spreminjali, bodo pa pripravili model, ki ne bo upošteval le meje 10, ampak stanje naše države in tudi drugih držav; model bo tehtal naše stanje (ali je naša država boljša ali slabša), glavna utež modela pa bo ugotovitev, od kod prihajajo okuženi (model naj bi torej upošteval tudi tveganje), je napovedal Hojs.

Kacin je razkril, koliko inšpekcijskih nadzorov je bilo včeraj: 246 nadzorov v gostinskih lokalih, le v dobri petini (v 55 primerih) so zdravstveni inšpektorji odkrili nepravilnosti in izdali opozorila. »To kaže, da se tudi ponudniki gostinskih storitev hitro privajajo na novo realnost.«​

Policija je dolžna zadržati ljudi, ki prihajajo iz nevarnih držav, da dobijo karantensko odločbo, je na koncu povedal Kacin. Če odkrijejo, da je nekdo prišel v državo brez karantenske odločbe, je spet lokalna policija pristojna, da izroči odločbo osebi, ki je nezakonito vstopila v državo.

Znova dvomestno število okužb

V bolnišnicah je ena oseba več kot dan prej. FOTO: Voranc Vogel
V bolnišnicah je ena oseba več kot dan prej. FOTO: Voranc Vogel
V Sloveniji je bilo v četrtek na prisotnost koronavirusa opravljenih 1012 testov, pri 19 osebah je bil vzorec pozitiven. Tako je že tretji dan zapored število okuženih 19. V bolnišnicah je 19 oseb (eno so odpustili, dve pa sta prišli na novo), ena oseba je na intenzivni negi. Število umrlih se ni povečalo in ostaja 111. Aktivnih primerov okužbe je 267, kar je tri več kot dan prej.



Incidenčno število (kaže na 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev) se je tako ponovno dvignilo, in sicer na 12,84 (dan prej je bilo 12,70), kar Slovenijo vse bolj oddaljuje od t. i. zelenih oziroma varnih držav (pod 10).

Dnevno število okužb z novim koronavirusom. FOTO: A. L.
Dnevno število okužb z novim koronavirusom. FOTO: A. L.


Okužbe v četrtek po občinah:
6 – Hrastnik
2 – Šentjur, Zagorje ob Savi
1 – Ljubljana, Metlika, Koper, Kranj, Postojna, Mengeš, Dobrova - Polhov Gradec, Žalec, Krško.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije