Vsak drugi Slovenec vozi avto, starejši od 12 let

Znano je, kako izbirčni smo Slovenci pri nakupovanju jeklenih konjičkov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Ob koncu lanskega leta je bilo v Sloveniji registriranih več kot 1,165 milijona osebnih avtomobilov, kar v primerjavi z letom 2018 predstavlja dvoodstotno rast. Vsak drugi avtomobil je bil star najmanj 12 let. Polovica avtomobilov je imela dizelski motor, 49 odstotkov pa bencinskega, kažejo ta teden objavljeni podatki statističnega urada.

Po podatkih iz matičnega registra vozil in listin je bilo v Sloveniji ob koncu leta 2019 registriranih skoraj 1,608 milijona cestnih vozil, kar je dva odstotka več kot leta 2018. Od tega je bilo motornih vozil več kot 1,555 milijona, kar je prav tako dva odstotka več. Število priklopnih vozil se je povečalo za pet odstotkov, na nekaj manj kot 53.000.

V register vozil v Sloveniji je bilo lani prvič vpisanih skoraj 146.000 cestnih vozil, kar je približno toliko kot leta 2018. Tudi število motornih vozil je bilo skoraj nespremenjeno, medtem ko je bilo prvič registriranih priklopnih vozil za tri odstotke manj kot predlani. Prvič v Sloveniji registriranih osebnih avtomobilov je bilo približno 107.000 ali en odstotek manj.

70 odstotkov prvič registriranih pri nas

Simbolična fotografija. FOTO: Mavric Pivk
Simbolična fotografija. FOTO: Mavric Pivk
Od vseh cestnih vozil, prvič registriranih lani v Sloveniji, je bilo skoraj 102.000 ali 70 odstotkov novih, torej takih, ki pred tem niso bila registrirana v tujini. Število prvič registriranih novih cestnih vozil je bilo odstotek manjše kot v 2018, število prvih registracij novih osebnih avtomobilov pa dva odstotka manjše.

Število avtomobilov z bencinskim motorjem je lani v primerjavi z letom 2018 ostalo približno enako, število z dizelskim pa se je povečalo za štiri odstotke. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je povečalo za 48 odstotkov in je preseglo število 6.800.

Število električnih avtomobilov se povečuje

Število električnih osebnih avtomobilov se je povečalo za 53 odstotkov in je skoraj doseglo 2.000. Število prvih registracij novih osebnih avtomobilov na električni pogon pa se je v enem letu povečalo za 33 odstotkov.

Vsak osmi lani v Sloveniji registrirani osebni avtomobil je bil star manj kot tri leta, vsak drugi pa je bil star najmanj 12 let. Enako velja za registrirana motorna kolesa. Med avtobusi je bil manj kot tri leta star vsak peti, med tovornjaki pa vsak četrti. Vsak četrti registrirani avtobus in vsak tretji registrirani tovornjak sta bila stara najmanj 12 let.

Vsak četrti osebni avtomobil je bil registriran v osrednjeslovenski statistični regiji, vsak sedmi v podravski in vsak osmi v savinjski statistični regiji. Vsak osmi osebni avtomobil je bil registriran v občini Ljubljana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije