ZA PREVENTIVO

Vroča roba: za brezkontaktni termometer od 40 do 2.500 evrov

Pri slovenskih posrednikih že za okoli 40 evrov. Samostoječi sistem okoli 2.500 evrov.
Fotografija: IR-termometer v vsako podjetje? FOTO: Borut Živulovic, Reuters
Odpri galerijo
IR-termometer v vsako podjetje? FOTO: Borut Živulovic, Reuters

Pretekli teden je vlada napovedala obvezno merjenje temperature na delovnem mestu. Kaj to pravzaprav pomeni? To, da morajo vsa podjetja, vse institucije, vzgojno-izobraževalne ustanove pred vstopom neke osebe v stavbo izmeriti telesno temperaturo. To prinaša nakup termometrov in dodatne osebe, ki bo to počela. Spomnimo, ta obveza še ni stopila v veljavo, saj je vlada ni zapisala v nobenem izmed odlokov.

Dejstvo pa je, da so mnoga podjetja že prej uvedla obvezno merjenje temperature ob vstopu v stavbo. Povišana temperatura bi namreč lahko bila znak okužbe z virusom sars-cov-2, s katerim je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih približno 1500 ljudi, skupno število obolelih pa naj bi se bližalo številki 5.000. Vladni govorec Jelko Kacin je pred dnevi takole odgovoril na vprašanje, kdaj naj bi to stopilo v veljavo: »Delovna organizacija je že zdaj odgovorna, da zaposlenim zagotovi varne delovne razmere. K temu jih zavezuje njihov notranji akt.«

Na tržišču najdemo poplavo brezstičnih, tako imenovanih IR-termometrov, ki se za izmero temperature ne dotaknejo človeške kože. Le približati se mu je treba in izmera je opravljena. Takšne termometre sicer že dolgo časa uporabljajo v slovenskem zdravstvu, zdravstvenih domovih in bolnišnicah.


Na spletu okoli 40 evrov

Kakšne pa so cene? Na slovenskih spletnih straneh jih je mogoče dobiti za od 41 evrov pa vse tja do 300 evrov za samostoječe IR-termometre. Gre za brezkontaktne termometre različnih proizvajalcev, kot kaže, pa so takšni termometri v Sloveniji še vedno na zalogi, kar pomeni, da jih kupec prejme po pošti ali osebno prevzame v dnevu ali nekaj dneh. Večina tovrstnih tipov termometrov spreminja barvo zaslona: če je temperatura do 37,3 stopinje, se obarva zeleno, pri povišani temperaturi pa se barva spremeni. Pri tako rekoč vseh o zanesljivosti prodajalci pišejo takole: »Z edinstveno patentirano tehnologijo termometer brez dotika zazna vročino, ki jo čelo naravno oddaja, in iz nje izračuna vrednost temperature telesa. Enako strokovno natančnost dobite pri dotiku predela čela ali na oddaljenosti do pet cm.«

Na enem izmed priljubljenih tujih spletnih nakupovalnih portalov (znotraj EU) smo prav tako preverili cene tovrstnih termometrov. Za termometer Manta HZK-801 je treba odšteti približno enako število evrov kot v Sloveniji, a je treba dodati še poštnino.

IR-termometri so lahko takšni, da se z njimi ročno meri temperaturo, ali pa samostojni, kar pomeni, da je naprava samostoječa in za izvajanje meritev ni potrebna prisotnost osebe. 


Samodejni samostoječi merilnik

Obstajajo pa tudi kompleksnejši sistemi, pri katerih sistem samodejno preveri temperaturo na površini obraza. Gre za binokularni sistem TAB – 8897S, ki je v oradnem listu zapisan pod osebno varovalno opremo. Za takšen samostoječi sistem, njegovo montažo ter kratko izobraževanje je v Sloveniji treba odšteti okoli 2.500 evrov. 

Kako pa pravilno uporabiti takšen merilnik temperature, pojasnjujejo pri podjetju Lotrič Meroslovje. 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije