SONCE

Vrh Slovenije pod metri snega, vremenoslovci opozarjajo

Odsvetujejo, da se predvsem neizkušeni podajajo v gore.
Fotografija: Rekordna snežna odeja na Kredarici za maj. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Rekordna snežna odeja na Kredarici za maj. FOTO: Arso

LJUBLJANA – Pa smo dočakali sonce. Dopoldne se bo delno razjasnilo in popoldne bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22, na Goriškem do 24 stopinj Celzija.

V soboto bo večinoma sončno s kakšno popoldansko ploho. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 14, najvišje dnevne od 21 do 25, na Goriškem do 27 stopinj, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

V nedeljo bo na jugovzhodu spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami. Drugod bo dopoldne večinoma sončno, sredi dneva in popoldne bodo nastajale plohe ali nevihte. V ponedeljek bo dopoldne večinoma sončno, popoldne pa spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami.

Padel majski rekord

Medtem ko so se nam vremena razjasnila in so pred nami tudi toplejši dnevi, pa je v gorah nastala redka situacija za konec maja. Po najvišjih vrhovih, nad nadmorsko višino okoli 2200 metrov, je zapadlo kar precej snega. Na Kredarici ga je bilo danes zjutraj 320 centimetrov, kar je največ od novembra lani, pa tudi rekordno za maj. Snežna odeja je nad to višino razmeroma labilna, zato se lahko s strmih pobočij prožijo posamezni plazovi novega snega.

Snežno odejo bosta dodatno labilizirala sonce in otoplitev, zato bo situacija potencialno nevarna še nekaj dni. Sneg se bo hitro sesedal in v nekaj dneh se bo snežna odeja postopno stabilizirala.

Ob dnevni otoplitvi in sončnem vremenu bo sneg od sredine dopoldneva in popoldne tudi še v prvi polovici prihodnjega tedna lahko potencialno labilen. Arso priporoča veliko previdnost pri obisku najvišjih vrhov, neizkušenim pa odsvetuje, da se nanje sploh podajajo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije