VREME

Vremenarji pojasnjujejo, zakaj je Slovencem bolj vroče kot drugim

Slovenija se segreva hitreje od svetovnega povprečja.
Fotografija: Napovedi vremenoslovcev glede vročine in vročinskih valov pri nas niso najspodbudnejše. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Napovedi vremenoslovcev glede vročine in vročinskih valov pri nas niso najspodbudnejše. FOTO: Thinkstock

Meritve po svetu kažejo, da se je temperatura zraka tik nad površjem od konca 19. stoletja do danes na svetovni ravni dvignila za dobro stopinjo Celzija. Meritve v Sloveniji in bližnji okolici pa kažejo na bistveno večji porast temperature, nad dve stopinji Celzija.

Skoraj ves porast temperatur je iz obdobja zadnjih 40 let. V tem obdobju znaša trend segrevanja zraka v Sloveniji približno pol stopinje Celzija na desetletje. Na svetovni ravni je bil v tem času trend bistveno manjši, okoli 0,2 stopinje Celzija na desetletje.

Od kod takšna razlika med Slovenijo in svetovnim povprečjem? Od konca 19. stoletja so se morja ogrela bistveno manj od kopnega, najbolj pa se je ogrelo na Arktiki, v osrednji Aziji in še nekaterih drugih kopenskih območjih. Nasprotno se je del severnega Atlantika v tem obdobju malo ohladil, med kopenskimi območji pa po majhnem porastu temperature izstopa jugovzhodni del ZDA. Relativno velik temperaturni dvig v Sloveniji glede na večino kopnega je najverjetneje posledica sorazmerno visoke geografske širine in zmanjšanja onesnaženja zraka z aerosoli v zadnjih desetletjih – ozračje je nekoliko prepustnejše za Sončevo sevanje kot nekaj desetletij nazaj, zato se tla in zrak pri tleh nekoliko bolj segrejeta, pojasnjujejo pri Agenciji RS za okolje in prostor (Arso).





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije