PRIMORANA

Vozniški izpit je naredila pri 61 letih

Objavljeno 23. marec 2019 18.52 | Posodobljeno 23. marec 2019 18.52 | Piše: Milan Glavonjić

Albina Košorog je najstarejša voznica na Kočevskem. Tri desetletja pozneje je še vsak dan za volanom.

Corso bo kmalu zamenjala.
KOČEVJE – Po smrti moža Franceta leta 1987 se je Albina Košorog iz Mahovnika pri Kočevju dolgo spogledovala z njegovim svetlo rumenim avtomobilom v garaži, trdno odločena, da ga ne bo dala od hiše. Dobro ohranjen golf prve generacije, ki je bil v
image
Corso bo kmalu zamenjala.
tistih časih avto prestižnega kakovostnega razreda, je čez leto ali dve k volanu pritegnil že sina Jožka, leta 1989 pa se je kot lastnica podpisala njegova mama.

»Avto že, ampak kako bom zmogla narediti izpit, ko pa o komandah, ki jih je ves čas v rokah držal mož, nimam nobenega pojma. Nič, grem probat, kar bo, pa bo,« je po tihem zaupala domačemu inštruktorju Viktorju Gričarju. Albina, ki je bila prej zaposlena v Tekstilani, je takrat štela 61 pomladi oziroma šest upokojenskih let.

Izkušeni voznici

Albina je sicer po 46 urah vožnje rekla inštruktorju: »Tega se preprosto ne grem več!«
»Brez skrbi,« jo je bodril Viktor, »vse, kar potrebuješ, že znaš. In tudi izpit boš naredila.« Najstarejša kandidatka v Avto moto društvu Kočevje, odkar ta obstaja, je potem presenetila samo sebe.

»Predsednik komisije Gantar, imena se ne spomnim več, je bil zelo natančen in dosleden. Nobenega popusta mi ni dal. Viktor je imel prav, izpit sem naredila skoraj brez napake,« se še dobro spominja Albina, ki bo junija dopolnila častitljivih 92 let. In je seveda najstarejša voznica na Kočevskem oziroma ena redkih žensk v tej starosti pri nas, ki še sedijo za volanom. Pravi, da bo tako vsaj še do 16. junija, ko jo čakata zdravniški pregled in podaljšanje vozniške za eno leto. »Počutim se, kaj naj vam rečem, no, ja, saj vidite,« se je nasmehnila. »Zgovorna sem že od nekdaj in vsakomur povem vse v obraz. Brala sem o moji nekdanji sosedi Metki Fink iz Željn, ki je dopolnila 103 leta. Rekla sem si, nič jamranja, samo strumno po njeni poti. Poglej, tudi prijateljica nama že lepo sledi,« se je uzrla proti stari znanki Katarini Hrovat, prav tako vdovi, s katero skoraj vsak dan ob srkanju kave premlevata vse mogoče cestne prigode. Katarina, ki je stara 85 let, je voznica od leta 1976.

Treba bo kupiti novega

»Z izpitom v žepu sem prvo pot tako ubrala proti Štalc parku, vasi Štalcerji, naslednje jutro z vnukoma že kar v Ljubljano, nato
image
V prvem avtu, golfu prve generacije
pa so se kilometri samo še množili, presedlala sem v rabljenega pejčka (fiat 126 p, op. a.), ki je bil pri hiši deset let. Tretji avtomobil s prav tako desetletno uporabo je bil renault 5, zadnja leta se, na primer, prevažam v corsi, a je tudi že odslužila svoje,« se Albina ne predaja.

V prtljažniku spominov hrani leto 2007, ko se je v Ljubljano zaradi sinove bolezni s petico peljala kar petdesetkrat, seveda ne bo pozabila niti na nekaj žlahtnih, ko so jo na cesti ustavljali možje postave. S pejčkom je nekega dne, denimo, vozila med Petrolom in cvetličarno na robu Kočevja, namenjena je bila v Ribnico, pa jo je radarski žarek tam, kjer je omejitev vožnje 50 kilometrov na uro, ujel pri 60. Težka noga na plinu jo je takrat stala 250 evrov. »Aprila 2013 sta me v postopek na domu vzela policista, in sicer zaradi prekrška, ki se je zgodil dva meseca poprej. Pri podjetju Lik je bil namreč lažji trk. Da sem se malce zapletla in naredila napako pri zavijanju, sem takoj priznala tudi voznici. A glej, s sovoznikom oziroma njenim možem sta spomladi prišla k meni in dejala, da je on še vedno ves črn od posledic trčenja. Stara sem, nisem pa neumna, sem zabrusila. Oblast me je oglobila za 500 evrov in mi izrekla pet kazenskih točk,« je razlagala Albina.
Sicer je pri vožnji od prvega dne zelo previdna in se drži reka, da je bolje zamuditi kot do cilja sploh ne priti. Tistim, ki so na cesti neučakani, svetuje: »Pamet v glavo.«

image
Prijateljici sta previdni voznici.
Avtomobile redno servisira pri istem avtomehaniku, ima pa lepo navado, da ob prižigu motorja napne ušesa in posluša njegovo pesem ter se šele nato zapodi do radijskega gumba. »Odkar sem voznica, mi gorivo vedno v rezervoar točijo na isti črpalki, še nikoli nisem imela v rokah, kako se ji že reče, tiste pištole. Me kar spoštujejo,« je prepričana Albina, prepolna življenjskega navdiha. 
Odkar sem voznica, mi gorivo vedno v rezervoar točijo na isti črpalki, še nikoli nisem imela v rokah, kako se ji že reče, tiste pištole.
Deli s prijatelji