POOSTRENI NADZOR

Vozniki, pozor! Z vseh koncev bodo prežali na vas

Letošnja statistika prometnih nesreč je katastrofalna.
Fotografija: V Ljubljani bosta od torka delovala dva nova radarja. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
V Ljubljani bosta od torka delovala dva nova radarja. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Letos so slovenske ceste po podatkih policije zahtevale 60 smrtnih žrtev, v istem obdobju lani pa 43, kar je razlog za alarm pri pristojnih. Z namenom ustavitve take črne statistike so se predstavniki agencije za varnost prometa, policije, ljubljanskega mestnega redarstva in skupnosti slovenskih občin zbrali, da bo predstavili povečane aktivnosti nadzora nad kršitvami v prometu.

V. d. direktorice Javne agencije za varnost prometa Vesna Marinko je poudarila, da bodo ljudi predvsem osveščali o odgovornosti. »Odgovoren voznik ne pije, uporablja varnostni pas, ne uporablja telefona in ne divja po cestah,« je dejala.

Več nadzora

Boštjana Smoleja iz sektorja za promet pri Generalni policijski upravi je povedal, da bo policija povečala nadzor. Konec julija bodo možje v modrem v okviru evropske akcije nadzirali tovorna vozila in avtobuse, v začetku avgusta pa predvsem voznike osebnih vozil: »Vozniki bodo večkrat kontrolirani in ustavljeni, če bodo kršili predpise.« Dodal je, da trenutno še preizkušajo sistem samodejnega prepoznavanja registrskih tablic, ki da se je izkazal za upravičenega: »Opažamo, da na slovenskih cestah vozi večje število neregistriranih vozil.« Napovedal je, da bodo namenili večjo pozornost tistim kršitvam, ki so ključni dejavniki za prometne nesreče: neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti v naseljih in križiščih, uporaba mobitela in neuporaba varnostnega pasu.

Radarji zmanjšali hitrost

Vodja ljubljanskega mestnega redarstva Roman Fortuna je ponovil, da bo MOL z jutrišnjim dnem aktiviral dve novi ohišji za izvajanje meritev hitrosti na Opekarski cesti in Samovi ulici. »Podatki iz obdobja 2017–2019 na lokacijah, kjer smo začeli postavitev takih samodejnih merilnih naprav, kažejo, da se prekoračitev zmanjšuje za kar 55 odstotkov na vseh teh lokacijah. Po našem mnenju je to eden pravih ukrepov za umirjanje hitrosti,« je prepričan Fortuna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije