DELOŽACIJA

Vojni veteran pristal na cesti, spi med medvedi

Objavljeno 03. junij 2018 07.10 | Posodobljeno 05. junij 2018 08.11 | Piše: Moni Černe

Hišo Zmaga Ražma je sežansko sodišče prodalo za pet tisoč evrov. Medtem ko deložirani veteran živi v gozdu, jo novi lastnik prodaja za 79.000 evrov.

Utaplja se v krivični deložaciji. FOTO: Moni Černe
DIVAČA – Zmago Ražem je bil do oktobra lani prebivalec vasice Barka v občini Divača. Zdaj pa 53-letni vojaški veteran živi v avtu, v primorskih gozdovih, na območju medvedov. Nekdanji obrtnik, ki službe nima več, se preživlja s socialno pomočjo. Namesto mehke postelje si, pozabljen od vseh, spusti avtosedež in zaspi. Umije se pri sorodnikih ali prijateljih, kak večer pri kom prespi, a dobrote soljudi ne želi izkoriščati, »vsak od njih ima svoje življenje«, pravi.

V domačiji na robu vasi je živel vse od rojstva do lanske jeseni, pripoveduje Zmago, hišo so starši kupili že leta 1957. Ražmovi so bili velika družina, s šestimi otroki, potem ko je oče Franc leta 1987 umrl, so sorojenci, od katerih sta dva že pokojna, odšli po svoje. V Barki sta ostala le Zmago in njegova mati Roza. »Zadnja leta življenja je bila mati hudo bolna, odrezali so ji obe nogi, od leta 2014, ko je pri 93 letih umrla, sem živel sam,« je povedal Zmago. In dodal, da so se sorojenci odrekli pravici do hiše, tudi zato, ker je Zmago skrbel za mater do njene smrti.

image
Njegov trenutni dom FOTO: Moni Černe

Domačija za pet tisočakov

Svojčas je veliko in pridno delal, bil je obrtnik, imel svoje gradbeno podjetje Zelena mavrica, d. o. o. »Toda nekaj let po ustanovitvi sem zaradi neplačevanja naročnikov zašel v finančne težave.« Leta 2015 je Zmagu, po poklicu strojnemu tehniku, sežansko sodišče zaradi dolga 26.922,08 evra prodalo dve parceli, na eni od njih je stala domačija, njega pa so oktobra lani deložirali. Izgubil je vse, od stanovanjske opreme do delovnih strojev in osebnih stvari. »Prve tedne po deložaciji sem živel pri prijatelju, zdaj sem na prostem,« pojasnjuje osem mesecev po deložaciji, po kateri so mu ostali obleka, posoda, dokumenti.
»Hišo in parceli mi je Okrajno sodišče v Sežani na predlog upnika prodalo za pet tisoč evrov.« Na prvi javni dražbi konec junija 2015 so jo namreč prodali nekemu Novomeščanu.

Kako?! Iz nam dostopne sodne dokumentacije je razvidno, da je kmetijski cenilec konec septembra 2014 ocenil zemljišče na 2814 evrov.
 

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki« .

Lahko gre med brezdomce
Medtem ko nam na občinah Divača in Pivka, obe je Ražem namreč prosil za nujno namestitev, vse do zaključka današnje številke, niso poslali pojasnil, ali občanu zares ne morejo pomagati, je direktorica CSD Sežana Nevenka Doles povedala, da CSD nima stanovanj in da so bile občanu dane vse informacije o namestitvi med brezdomci ali možnosti subvencioniranega najema stanovanja. Prav tako so Občini Divača poslali priporočilo za namestitev.
Deli s prijatelji