STE ZA PREPOVED?

Vojna proti petardam se seli v parlament

Tomaž Gorec vztraja v boju proti decembrskemu pokanju. Že 45.000 podpisov peticije za prepoved pirotehnike.
Fotografija: Bo letos manj pokanja? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bo letos manj pokanja? FOTO: Reuters

TREBNJE – September je tu, jesen trka na vrata, pozimi pa spet veseli december, ki mu pritiče tudi nekaj dni glasnega pokanja in zakonsko dovoljene uporabe pirotehnike. Ta zna pokvariti dan ali noč marsikomu, ne nazadnje tudi nesreča ne počiva.
»Vsako leto beremo, koliko poškodb je zaradi pirotehnike. Je res treba, da si mladi uničujejo življenje zaradi tako velike neumnosti, kot je pirotehnika? Zaradi pirotehnike trpijo starejši ljudje, ki jih je strah pokanja. Trpijo tudi živali. Pri nas imamo psa in kar nekaj muck in vem, kako so v času norega pokanja živali preplašene in zmedene. Kako šele trpijo ptice!« opozarja Tomaž Gorec iz Trebnjega, ki je prepričan, da pirotehnika družbi ne prinaša nobene koristi (razen tistim, ki jo prodajajo). Zato se je konec lanskega leta odločil, da začne zbirati podpise za popolno prepoved pirotehnike. Na spletni strani https://www.tomazgorec.si/pirotehnika je objavil peticijo, kjer lahko svoj glas proti pirotehniki odda vsak posameznik.

»Doslej smo zbrali več kot 45.000 podpisov. Zato iskrena hvala vsem, ki ste podpisali peticijo, in vsem, ki ste povezavo do nje objavljali na svojih profilih na facebooku, instagramu in youtubu. Brez vas mi ne bi uspelo zbrati niti 10 odstotkov teh podpisov. Res iskrena hvala!« sporoča Gorec, ki je svojo peticijo predal tudi ustreznim inštitucijam.

»Pred nekaj dnevi so me klicali iz komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter mi sporočili veselo novico, da bo komisija v parlamentu o tej problematiki razpravljala na seji 18. septembra,« še doda. Glede pričakovanj ostaja z nogami na trdnih tleh.

Bo letos manj pokanja? FOTO: Reuters
Bo letos manj pokanja? FOTO: Reuters
»Ne vem točno, kaj prinaša ta obravnava naši peticiji. Poudarim pa, da sem realen in da ne moremo pričakovati, da bodo pokanje kar prepovedali. Je pa velik korak v pravo smer. Za vsako stvar je potreben čas in bistveno je, da se je začelo premikati. Nekaj ljudi je to našo peticijo vzelo z rezervo, češ, saj je brez zveze, tudi če podpišem. Občasno peticije potem tudi tako končajo,« se Gorec ozre na prehojeno pot in izpostavi pomen obravnave v državnem zboru. »Zdaj bodo vsi videli, da se nekaj dela na tem. Podpise bomo zbirali naprej. Po moji grobi oceni, ki sicer ni znanstveno podprta, je okoli 80 odstotkov prebivalcev proti pirotehniki. Menim, da jih lahko zberemo 100.000, 200.000 ali v končni fazi tudi več,« Gorec smelo pogleduje v prihodnost. Na komisiji so ga pozvali, naj na sejo ne pride sam, ampak naj povabi še nekaj sogovornikov, ki bi to problematiko osvetlili s svojim razmišljanjem. Tomažu bo družbo delala doktorica znanosti, čaka še potrditev Društva za varovanje ptic. »Vem, da bo slišati veliko pametnega, javnost pa bomo opozarjali naprej,« načrtuje Gorec, ki pričakuje, da bo število podpisov spet začelo naraščati decembra. Pa bo takrat morda res počila kaka petarda manj, ga pobaramo.

»Zagotovo bo kakšna manj zaradi peticije. Ljudje smo taki, da delamo slabe stvari, pa se tega sploh ne zavedamo. Zdaj se to zavedanje povečuje, o peticiji se govori. Ne pripisujem pa tega sebi, ampak vsem tem, ki so podpisali, in vsem tem, ki so zelo resno vzeli to ozaveščanje o škodljivih vplivih pirotehnike. Če jih ne bi bilo, se tudi midva ne bi zdaj pogovarjala o tem,« je skromen aktivist iz Trebnjega.

Nasprotniki pirotehnike bodo svoja stališča predstavili članom komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Foto: Voranc Vogel
Nasprotniki pirotehnike bodo svoja stališča predstavili članom komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Foto: Voranc Vogel
S svojo peticijo bo zagotovo komu stopil na žulj, v prvi vrsti seveda tistim, ki decembra kujejo dobiček od prodaje petard in sorodne pirotehnike. »Po eni strani prodajalce razumem, a po drugi morajo tudi oni razumeti nas. Svojčas sem imel v Trebnjem diskoteko. Bili so časi, ko so prepovedali kajenje v lokalih. Promet je bil nekaj manjši v diskoteki, a sem bil vesel zavoljo te prepovedi in sem jo razumel in sprejel,« navrže Gorec, ki spomni, da bo tudi država zavoljo manjše prodaje dobila kak evro od DDV, a je po njegovem to skoraj neprimerljivo s stroški, ki nastajajo ob raznih poškodbah, ki jih vsako leto žal povzroča pirotehnika. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije