Voditeljico Eriko pustili na cedilu: kot kaže, je ministrom malo mar

Politiki priznavajo, da niso naredili dovolj za državljane.
Fotografija: Erika Žnidaršič, voditeljica Tarče. FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Erika Žnidaršič, voditeljica Tarče. FOTO: zaslonski posnetek

Številne študije, analize, pilotni projekti, učinkov pa bolj malo. »Slovenija je pri skrbi za starejše država analiz, študij, strategij, resolucij, delovnih skupin in pilotnih projektov. Rešitev najdejo v eni plenici več, zakona pa še ni,« so v četrtkovi Tarči o dolgotrajni oskrbi ugotavljali poleg voditeljice Erike Žnidaršič tudi gostje oddaje.


»Ministri se izogibajo«, pingpong med ministri že zadnjih dvajset let


V oddajo so povabili pristojna ministra – ministrico za delo Ksenijo Klampfer in zdravstvenega ministra Aleša Šebedra – ter ministrico in predsednico Desusa Aleksandro Pivec, ki je obljubljala številne spremembe na tem področju, a nihče od povabljenih ni prišel.

»Pristojni ministri bi lahko s svojo prisotnostjo pokazali,d a jih eden največjih izzivov slovenske družbe zanima, vendar se prihodu v oddajo izogibajo,« so sporočili ustvarjalci oddaje.

Gostje oddaje o starostnikih, ki se je niso želeli udeležiti trije ministri. FOTO: zaslonski posnetek
Gostje oddaje o starostnikih, ki se je niso želeli udeležiti trije ministri. FOTO: zaslonski posnetek
Biserka Marolt Meden
, predsednica združenja Srebrna nit, je na vprašanje voditeljice, ali je presenečena, da se nihče od pristojnih povabilu ni odzval, odgovorila: »Prepričana sem bila, da bo kdo prišel. Vendarle govorimo o usodi ene tretjine Slovencev in ne nazadnje tudi mlajših. Če bi bili pristojni na svojih področjih učinkoviti in bi v tej smeri kaj naredili, menim, da bi bili z nami in se pohvalili z narejenim,« je pojasnila. Dodala je, da se »pingpong« med ministrstvi, predsednikom vlade in ne nazadnje tudi predsednikom države vleče že zadnjih dvajset let.


Malo upanja, da se bo kaj konkretno začelo delati


»V parlamentu s figo v žepu obljubljajo, da je to ena od prioritet vlade,« se je na politike nekoliko razjezila Marolt Medenova. Dodatno pa jo je k temu pa jo je pozval Jožef Horvat, poslanec NSi, ki je hladno dejal: »Zakona o dolgotrajni oskrbi ne bomo mogli sprejeti. Takšna je realnost. Na zakon, ki bi z dolgotrajno oskrbo bistveno obremenil državljane, ne bomo pristali. Tega ne bomo dopustili.«

Marolt Medenova je prepričana, če bi politika stopila skupaj, bi se zakon o dolgotrajni oskrbi lahko uredil v nekaj dneh. »Šarec naj skliče vlado, vse predstavnike strank in pojdite na Brdo in sprejmite zakon. Manjka le še temelj, to je denar. Za to rabite nekaj dni in ne več let,« je sporočila politikom. »Čas je za rebalans proračuna, krepitev socialne države in krepitev evropskih sredstev. Država je dolžna zagotoviti javno mrežo, koncesionarji pa so za zraven.«


SD: Izvirni greh je Janševa prva vlada


Poslanec SD Marko Koprivc je priznal, da so za starostnike premalo naredili. »Poskusi so bili, a ne dovolj dobri,« je dejal.

Poslanec Luka Mesec (Levica) je za slabo stanje okrivil nekdanjo ministrico SD, ker je zagovarjala komercializacijo domov za upokojence.

»To ne drži. Izvirni greh se je zgodil v Janševi prvi vladi, ko je bila sprejeta resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva, da je treba to področje privatizirati, in s tem se je začelo nakazovati v smeri koncesij za gradnjo domov,« je pojasnil Koprivc.

Medtem mnogo starostnikov životari z nizkimi pokojninami in nekako shajajo tudi na račun prostovoljcev, kar pa ne rešuje njihovega finančnega položaja. Domovi za upokojencev pa se lomijo pod težo novih in novih vlog za sprejem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije