NOVA AFERA?

Vložni listi za starostnike: odločali o tem, kdo je za 'odpis'

Kdo bi bil ob okužbi z novim koronavirusom deležen zdravljenja v bolnišnici in kdo ne?
Fotografija: Dom Hmelina, 2. 7. 2019, Radlje ob Dravi. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Dom Hmelina, 2. 7. 2019, Radlje ob Dravi. FOTO: Tadej Regent, Delo

Ministrstvo za zdravje naj bi med pandemijo v domovih za starostnike naredilo sezname tistih, ki ob morebitni okužbi z novim koronavirusom ne bi bili deležni zdravljenja v bolnišnici, temveč le paliativne oskrbe.

Vložni list. FOTO: TV Slovenija
Vložni list. FOTO: TV Slovenija
Ko poroča TV Slovenija, tako obravnavo na ministrstvu sicer zanikajo, vendar pa naj bi regijske komisije ministrstva v domove za starejše razdelile t. i. vložne liste, s katerimi so presojali, kakšno zdravljenje bo lahko dobil kdo od stanovalcev v primeru okužbe. 

»Oživljanje NE, intubacija NE, predihavanje NE, dializa NE, diagnostične preiskave NE, antibiotiki NE … Tako piše na obrazcu za oskrbovanca enega izmed slovenskih domov za starostnike z diagnozo demenca, nepokreten, hipertenzija,« je poročala televizija. Na vložnem listu 91-letnega bolnika so na primer jasno zapisali, da v primeru okužbe z novim koronavirusom ni mogoče pričakovati izboljšanja prognoze in da napotitev v bolnišnico ni utemeljena.

Te sezname naj bi ministrstvo zbiralo na zalogo, v času, ko so bile bolnišnične kapacitete zasedene le 35-odstotno, poleg tega pa naj za sezname ne bi vedeli ne bolniki ne njihovi svojci.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije