KRIZA

Vložili zahtevo za stečaj TVM

Objavljeno 03. marec 2011 16.19 | Posodobljeno 03. marec 2011 16.40 | Piše: Mo. S./STA

Delavci že od začetka leta čakajo na poplačilo zaostalih obveznosti

Zahteva za stečajni postopek podjetja je vložena.
MARIBOR – Uprava Tovarne vozil Maribor (TVM) je opoldne na mariborsko sodišče vložila zahtevo za začetek stečajnega postopka. S tem se bo agonija 140 zaposlenih, ki s stavko že od novega leta poskušajo izsiliti poplačilo zaostalih obveznosti, očitno vendarle končala.

Vodja stavkovnega odbora in prvi sindikalist v podjetju Franjo Trojner je potrdil, da so z vloženo zahtevo seznanjeni, enako pa naj bi potrdil tudi direktor Janez Lipuš. »Za nas je takšna odločitev uprave dobra, saj bodo postopki hitrejši in smo mogoče pridobili vsaj dva tedna. Res pa je, da to ni noben razlog za veselje, saj smo zaposleni vseeno razočarani, ker smo zelo navezani na podjetje in avtobuse,« je dejal Trojner in dodal, da je bilo tudi Lipušu vidno žal, da se je vse skupaj tako izteklo.

Obžalujejo tudi v Viator & Vektorju

Uvedba stečaja, ki jo mora potrditi še sodišče, je bila pričakovana, čeprav je lastnik podjetja, družba Viator & Vektor, še 18. februarja obljubljal, da je našel novega, vendar nerazkritega lastnika. Takrat so sporočili, da so pogodbo z zainteresiranim kupcem že podpisali, a se je to, kot kaže, izkazalo zgolj za zavajanje.

Vložitev zahteve za stečaj so potrdili tudi v Viator & Vektorju, kjer obžalujejo, da so bili pri iskanju rešitve za podjetje neuspešni. Po njihovih besedah so pogovori potekali z različnimi potencialnimi partnerji iz Slovenije in tujine, a neuspešno.

Stavkali od 3. januarja

TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov, je v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci 3. januarja začeli stavko, ki se je nadaljevala vse do zdaj. Podjetje jim dolguje plači za december in januar, prav tako pa ni plačalo vseh obveznosti do pokojninske in zdravstvene blagajne ter odpravnin že odpuščenim delavcem in prihodnjim upokojencem.

Deli s prijatelji