ŠTEVILO OKUŽENIH

Zapleti na meji med Slovenijo in Avstrijo, poslovila se je celotna ekipa

O trenutnih razmerah v Sloveniji na vladni novinarski konferenci. Avstrijski državljani presenečeni in zadržani na meji.
Fotografija: Avstrijci so danes želeli v Slovenijo, a bodo lahko prečkali mejo šele ob polnoči s petka na soboto. Fotografija je arhivska. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Avstrijci so danes želeli v Slovenijo, a bodo lahko prečkali mejo šele ob polnoči s petka na soboto. Fotografija je arhivska. FOTO: Tadej Regent, Delo

Jelko Kacin je ob nagovoru v Kosovelovi dvorani v Cankarjevem domu povedal, da je to že 70. novinarska konferenca v povezavi s koronavirusom. »Na današnji dan pred dvema mesecema smo zabeležili 24 novih okužb, 14 ljudi se je zdravilo v bolnišnici.« 

V četrtek, 4. junija, so ob 828 opravljenih testih na covid 19 potrdili dve okužbi z novim koronavirusom. V bolnišnicah je na zdravljenju zaradi šest oseb (ena več kot v sredo), od tega ni nikogar na intenzivni negi. Zaradi koronavirusne bolezni ni umrla nobena oseba.

Na njej je sodeloval tudi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman. Spomnimo, vrstijo se očitki na račun ravnanja s starostniki v domovih za starejše (DSO). Na tožilstvo je tudi prispela ovadba ene osebe za več fizičnih zaradi ravnanj v DSO

»Ko smo jemali prve brise v DSO Metlika, smo se pogovarjali z zdravniki, z delavci v DSO in smo videli, da lahko pride do problemov. Na osnovi križarke, ki je bila zasidrana ob japonski obali, smo videli, kako hitro se lahko okužba širi. Potem sta se zgodila še okužba v šmarskem domu in hitro širjenje, zato se je spontano oblikovala posebna koordinacijska skupina. K sreči je imelo ministrstvo za to posluh,« je dejal Rozman. 


O domnevnih seznamih, kdo dobi oskrbo, kdo ne

»To niso bili formularji, ki bi komur koli preprečevali prevoz v bolnišnico ali pa določali, komu oskrba, komu ne. Ti formularji so bili namenjeni zdravnikom, ki so prišli na pomoč ob nujnem stanju in so lahko takoj videli, kaj je s pacientom. Da bi se čim bolje in čim bolj pravično ukrepalo za paciente.« Povedal je še, da je bil pristop v DSO multidisciplinaren in morda edinstven v svetu. Pri več kot 100 domovih je okužba prišla le v deset domov. In še to so se okužili zaposleni ter takoj ločili okužene in zdrave.
Aleš Rozman, Klinika Golnik. FOTO: Zaslonska Slika
Aleš Rozman, Klinika Golnik. FOTO: Zaslonska Slika


Avstrijce na meji zavračali

Danes je prihajalo do zapletov na meji med Avstrijo in Slovenijo, konkretno v Radgoni na Mostu. »Rečeno mi je bilo, da vozila obračajo in da jih ne spuščajo na našo stran. Na MNZ so mi povedali, da je navodilo, ki so ga dobili, res takšno, da lahko avstrijski državljani v Slovenijo pridejo šele danes ob polnoči, ne pa včeraj. Mislim, da je prišlo do šuma v komunikaciji,« je dejal Kacin in se opravičil vsem avstrijskim državljanom za napako pri sporočanju. 


​Poslovila se je ekipa iz Cankarjevega doma

Povedali so, da novinarskih konferenc v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma ne bo več. Tako so se zahvalili vsem, ki so pripomogli k izvedbi in obveščanju slovenske javnosti. Dnevnih novinarskih konferenc tako ne bo več, morda bodo en- ali dvakrat na teden. Za te bo še naprej zadolžen Jelko Kacin.

Novinarskih konferenc ne bo več v takšni obliki kot so bile zadnja dva meseca. FOTO: zaslonska slika
Novinarskih konferenc ne bo več v takšni obliki kot so bile zadnja dva meseca. FOTO: zaslonska slika

Novinarska konferenca v živo

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije