Vlada pod streho spravila paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

Zakon bo parlament potrjeval predvidoma do petka.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo

Vlada je po dveh dneh zasedanj pod streho spravila obširen zakonski predlog, ki predvideva številne interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane ter gospodarstvo. Paket je finančno ovrednoten na tri milijarde evrov. »Specifični cilji predlaganih ukrepov so ohranjanje delovnih mest in delovanja podjetij, izboljšanje socialnega položaja ljudi, še posebej najbolj ogroženih zaradi virusa, izredna pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč znanstvenoraziskovalnim projektom za boj z epidemijo, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu,« so sporočili po seji vlade.

Podrobneje bodo sprejete ukrepe na popoldanski novinarski konferenci predstavili predsednik vlade in SDS Janez Janša ter podpredsedniki vlade in prvaki koalicijskih strank Desus, SMC in NSi Aleksandra Pivec, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.
Janša je na twitterju zapisal, da je paket ukrepov za omejitev epidemije in blažitev njenih posledic vreden tri milijarde evrov. Ob tem se je zahvalil koalicijskim partnerjem in članom strokovne svetovalne skupine, ki je pomagala pri pripravi zakonskega predloga.

Po nujnem postopku

Vlada predlaga, da se zakonsko besedilo v parlamentu obravnava po nujnem postopku, da bi se omilile posledice oziroma zmanjšali negativni učinki epidemije za državljane in gospodarstvo za čas od uveljavitve zakona do 31. maja. »Vsi v predlogu zakona predvideni ukrepi so nujni, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije,« so še zapisali v sporočilu po seji vlade.

S svojimi ukrepi za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, ki jo je Slovenija razglasila 12. marca, želi torej vlada pohiteti. Premier v idealnem primeru potrditev 'megazakona' v DZ pričakuje do 1. aprila. Predsednik DZ Igor Zorčič je v četrtek povedal, da bi poslanci lahko zakon sprejemali na izredni seji sredi prihodnjega tedna.

V Slovenji je bilo do petka potrjeno okuženih 684 oseb, hospitaliziranih je bilo 90, od tega 25 na intenzivni negi. Umrlo jih je devet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije