AKTUALNE INFORMACIJE

Znano, kako bo letos potekala matura (VIDEO)

Na današnji novinarski konferenci tudi direktor Državnega izpitnega centra. Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili pri dveh osebah. Zabeležili niso nobene nove smrti bolnika s covidom-19.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sta sodelovala direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc ter vladni govorec Jelko Kacin.

»Izobraževanje oziroma šolstvo, hrbtenica prihodnosti naše družbe, te dni še vedno oziroma vedno bolj zaposluje slovensko vlado, stroko, šolnike. Danes zato tej temi posvečamo kar dve srečanji oziroma novinarski konferenci,« je uvodoma dejal Kacin.

Predvidoma ob 15. uri bosta pred novinarje stopila tudi šolska ministrica Simona Kustec in direktor Nijz Milan Krek.


V soboto, 30. maja, se z izpitom iz angleščine začne spomladanski rok splošne in poklicne mature, je dejal Zupanc. Pisni izpit iz maternega jetika bo potekal 1. junija, pisni izpit iz matematike pa 6., med 2. in 17. junijem pa sledijo še ostali predmeti. Izvedbo letošnje mature je po besedah direktorja zaznamovala epidemija koronavirusa, spremenil se je koledar splošne mature, ohranili pa so se možnost izvedbe spomladanskega roka in normalna izvedba jesenskega ter nespremenjen vpis v terciarno izobraževanje.

 

Z uspehom na letošnji splošni maturi bodo kandidati seznanjeni na šolah v ponedeljek, 13. julija, s šiframi tudi na spletni strani Rica.

Vlada bo danes po napovedih sprejela odločitev, kdaj oziroma ali sploh se bodo v šolske klopi v tem šolskem letu vrnili tudi tisti učenci in dijaki, ki se zdaj še šolajo na daljavo. Prav tako je danes pričakovati odločitve o nadaljnjem rahljanju ukrepov, ki bi lahko vplivalo na sproščanje storitvenih in turističnih dejavnosti.

Tretji protikoronski zakon pripravljen za sprejem

Odbor državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v nadaljevanju torkove maratonske seje dokončal obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v katerega je vlada vgradila za milijardo evrov ukrepov, s katerimi naj bi po epidemiji novega koronavirusa gospodarstvu pomagali, da se ponovno zažene.

Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona je vlada predvidela ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Koristil ga bo lahko vsak delodajalec, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bo mogel zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo za vsakega takšnega delavca subvencionirala nadomestilo plače v obsegu od pet do 20 ur tedensko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije