Virus ustavil plačilo položnic

Zamrznjenih javnih storitev ne bo treba plačati. Zahteval že četrto žrtev.
Fotografija: V Kranju so dezinficirali javne površine. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
V Kranju so dezinficirali javne površine. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Koronavirus je zahteval četrto žrtev: v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba s covidom-19. Trenutno je ta potrjena pri 24 stanovalcih in šestih zaposlenih.
Prazne sprehajalne poti ob Ljubljanici, prebivalci ostajajo doma. FOTO: Marko Feist
Prazne sprehajalne poti ob Ljubljanici, prebivalci ostajajo doma. FOTO: Marko Feist

Včeraj do 14. ure je bilo potrjenih 480 okužb. Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana se zdravi 39 bolnikov, med njimi osem v enoti intenzivne terapije. Najmlajša sprejeta bolnica je bila stara 25 let, najstarejša 95, najpogostejša starost hospitaliziranih je med 60 in 70 let. V UKC Maribor je hospitaliziranih 13 bolnikov, trije so v intenzivni enoti.
 

Pomoč države


Vlada se je dogovorila o prvem svežnju zakonskih ukrepov, katerih namen je blažiti posledice epidemije tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov, je dejal ekonomist Matej Lahovnik, ki vodi strokovno skupino za pripravo ukrepov: »Gre za verjetno največji gospodarski intervencionizem v zgodovini slovenske države.«


Premier Janez Janša je med najpomembnejšimi izpostavil sofinanciranje plač za delavce na čakanju: vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju bo prevzela država, pravice zavarovancev se ohranijo. Nadomestila za bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne bo prevzela zdravstvena zavarovalnica. Ukrep velja do 31. maja, če se razmere do tedaj ne bodo spremenile, ga lahko vlada podaljša. Samozaposleni, ki zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Prispevke za prizadete samozaposlene bo v tem času v pokojninsko in zdravstveno blagajno nakazovala država, njihove pravice se bodo ohranile.


Do izredne pomoči bodo upravičeni vsi samozaposleni, ki s posebno izjavo razglasijo prizadetost zaradi krize. Določili so tudi ukrepe za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Javnih storitev, ki se v tem času ne izvajajo, ne bo treba plačati. Status tistih, ki ne delajo zaradi višje sile, denimo varstva otrok ali nezmožnosti prihoda na delo, bo izenačen s statusom delavcev na čakanju. Delavci, ki bodo v času epidemije izgubili službo, bodo od prvega dne avtomatično upravičeni do nadomestila za brezposelnost.
Za upokojence z najnižjimi pokojninami je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka zaradi posledic koronavirusa. Ukrep bo veljal za upokojence z najnižjimi pokojninami (do 700 evrov), dodatek od 130 do 300 evrov bo izplačan 15. aprila.
 

Tudi maske iz blaga varujejo


Mladi zdravniki Slovenije ob (nujnih) izhodih od doma v času epidemije svetujejo uporabo mask iz blaga, seveda ob hkratnem upoštevanju navodila glede higiene in omejitve stikov. Raziskave kažejo, da je kirurška maska trikrat bolj učinkovita kot maska iz blaga, a vendar tudi ta zmanjša prenos mikroorganizmov na okolico. Namestiti in odstraniti jo je treba s čistimi rokami, nameščene se ne smemo dotikati, popolnoma mora prekriti nos in usta, svetujejo. Ko se blago navlaži (od pol ure do dveh), jo moramo zamenjati.


Po uporabi masko operemo na visoki temperaturi in prelikamo z vročim likalnikom. A maske ne smejo dati lažnega občutka varnosti, kdor je bolan, naj ostane doma in dosledno upošteva vsa priporočila!
Pralne obrazne zaščitne maske je v soboto že začelo izdelovati celjsko podjetje Prevent&Deloza. Na dan jih bodo v obratu njihovega podjetja Kor tekstil v Murski Soboti izdelali od 600 do 700 kosov. V proizvodni proces je vpetih okoli 23 šivilj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije