KAJ PA, ČE JI USPE?

Violeta Tomić se spogleduje z bajno plačo

Možnosti za uspeh so sicer minimalne.
Fotografija: Violeta Tomić ima kot slovenska poslanka okoli 4150 evrov bruto plače. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Violeta Tomić ima kot slovenska poslanka okoli 4150 evrov bruto plače. FOTO: Leon Vidic, Delo

Poslanko Levice Violeto Tomić je Evropska levica imenovala za eno izmed svojih dveh vodilnih (t. i. spitzen) kandidatov na majskih volitvah v Evropski parlament.

To – sicer bolj v teoriji – pomeni, da bi Tomićeva po volitvah lahko nasledila Jeana-Clauda Junckerja na čelu Evropske komisije. Vodilni kandidat iz skupine, ki bo zmagala na volitvah, bo najbrž postal predsednik prihodnje Evropske komisije. Evropska levica ima sicer v trenutnem sklicu parlamenta eno manjših političnih skupin.
 
Diplomirana dramska igralka se tako ne spogleduje le z enim najvplivnejših mest v EU, ampak tudi z enim najbolje plačanih. Decembra lani so mediji poročali, da se je Junckerju in predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku plača dvignila za okoli 550 evrov na približno 32.700 evrov mesečno z vsemi dodatki. Pred tem je Juncker prejemal približno 27 tisočakov osnovne plače ter štiri tisočake za najemnino ter približno tisočak in pol za reprezentanco.

Tomićeva ima kot slovenska poslanka okoli 4150 evrov bruto plače. Če bi bila izvoljena za evropsko poslanko, bi je imela 8757 evrov bruto. Po plačilu evropskega davka bi ji ostalo 6824 evrov, od tega zneska pa bi morala plačati še davek v Sloveniji. Poleg plače pa evroposlanci dobivajo še različne dodatke, ki lahko njihovo plačo dvignejo tudi na deset tisočakov. Če pa bi Tomićeva postala slovenska komisarka bi prejemala približno 22.300 evrov plače.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije